Homohuwelijks splijtzwam in familie Cheney

Als dochters rollend over straat gaan en de vraag rijst bij wie je Kerst of Thanksgiving viert, is er wat aan de hand. Dick Cheney moet alle zeilen bijzetten na een publieke fittie tussen dochters Liz en Mary over het homohuwelijk. 

Liz Cheney – dochter van – wil graag voor Wyoming in de Senaat worden gekozen. We berichtten daar al eerder over. We berichtten toen ook dat zus Mary Cheney fundamenteel van mening verschilt met Liz over het homohuwelijk. Sterker: Mary is getrouwd met een vrouw. Dus brak daags na de uitspraken van Liz bij Fox dat ze erg van Mary houdt, maar van mening verschilt over het homohuwelijk een publieke fittie tussen beide zussen uit.

Mary verweet Liz hypocrisie – ze was immers zelf bij het huwelijk aanwezig en verzekerde toen, aldus Mary, vreselijk van het stel te houden. Wat Mary betreft ligt het homohuwelijk iets gevoeliger dan ‘een verschil van mening’, een nuancering nodig voor een politieke campagne. Mary lijkt dan ook niet van plan te zijn om Liz weg te laten komen met een strategisch standpunt in het openbaar en een haaks daarop ingenomen standpunt privaat. De strijd tussen beide tekent de polarisatie over het homohuwelijk in Amerika.

Obama, en de meeste Democraten, zijn voor het homohuwelijk. Sowieso is 52 Procent van de Amerikanen voor het homohuwelijk in alle 50 Amerikaanse staten. Een hele kleine meerderheid is dus voor of, anders gezegd: een hele grote minderheid is tegen. En precies die gepolariseerde verhouding tussen voor en tegen geeft het onderwerp de lading waardoor het niet alleen bij de familie Cheney, maar in heel Amerika soms flink kan oplaaien.

t16yefb9j0gnxxu9lunrga De verschillen tussen bevolkingsgroepen zijn groot. Zo is een meerderheid van de Republikeinen tegen het homohuwelijk (66 procent) en vinden zij protestanten (67 procent) en conservatieven (toch nog 23 procent voor het homohuwelijk) aan hun zijde. Interessant zijn de groepen waar de tegenstanders/voorstanders ongeveer gelijk zijn verdeeld (rond de 50 procent). Dat zijn vooral de bevolkingsgroepen die normaliter voor Democraten stemmen (vrouwen, niet-blank) en een grote groep Onafhankelijke stemmers. Zij herkennen zich het meest in de worsteling van de familie Cheney.

Pijnlijker is de fittie voor vader Dick Cheney – vice-president onder Bush Jr. Dick ‘De Havik’ Cheney was toen tegen een amendement van de grondwet waarin het huwelijk tussen man en vrouw werd gedefinieerd en stond met dat standpunt lijnrecht tegenover zijn president. En in die worsteling over zo’n delicaat en persoonlijk onderwerp dat zo publiekelijk wordt uitgevochten, is het plots politiek waar Thanksgiving en Kerst wordt gevierd. Dick Cheney en vrouwlief gaan eerst naar Liz en met Kerst naar Mary (en vrouw). Maar bovenal doet het papa pijn dat zijn dochters zo rollend over straat gaan:

This is an issue we have dealt with privately for many years, and we are pained to see it become public. Since it has, one thing should be clear. Liz has always believed in the traditional definition of marriage. … Compassion is called for, even when there is disagreement about such a fundamental matter and Liz’s many kindnesses shouldn’t be used to distort her position.

3 thoughts on “Homohuwelijks splijtzwam in familie Cheney

  1. Pingback: Liz Cheney 'approved this message' | ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Homohuwelijk verdeelt nu ook lokale afdeling GOP | ElectionDeskUSA

  3. Pingback: Exit Liz Cheney | ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *