Exit Liz Cheney

Van alle primaries voor de Senaatsverkiezingen heeft de poging van Liz Cheney om zittend Senator Mike Enzi pootje te lichten verreweg de meeste aandacht gekregen. Een overwinning van Cheney heeft er nooit ingezeten. Daarom houdt de dochter van – ruim voor de voorverkiezing plaats zou vinden – de eer aan zichzelf.

Daarmee zou een einde komen van een campagne die nooit van de grond is gekomen. Al vrij snel nadat Cheney haar kandidatuur aankondigde, zorgden opmerkingen van haar voor een grote familieruzie. De zus van Liz Cheney, Mary, is namelijk lesbisch en getrouwd. Maar wil je als Republikein kans maken verkiezingen in Wyoming – als Democraat hoef je het eigenlijk niet eens te proberen – dan kan je maar beter tegen het homohuwelijk zijn.

Dat deed Liz in het verleden wel en daar werd ze direct na het aankondigen van haar kandidatuur hard op afgerekend. Zo hard, dat ze met een statement kwam: ze flip-flopte. En was plots dus toch tegen het huwelijk. Van haar zus. Haar zus voelde zich vervolgens genoodzaakt te reageren. Openlijk en op Facebook. De ruzie werd uitgevochten in de media en liep zo uit de hand dat de familie Cheney niet eens gezamenlijk Thanksgiving en kerst kon vieren. Vader en moeder Cheney gingen met Thanksgiving naar Liz en met kerst naar zus Mary.

Carpetbagger

Maar dat is niet het enige probleem van Liz Cheney in Wyoming. Ze kreeg ook het verwijt een carpetbagger te zijn naar haar hoofd geslingerd. Een carpetbagger is iemand die zich verkiesbaar stelt in een district waar men pas net woont of geen sterke band mee heeft. Liz Cheney woont pas sinds 2012 in Wyoming en haar man werkt nog steeds in Washington D.C.. Hoewel ze haar uiterste best heeft gedaan om de historische banden tussen de familie Cheney en The Cowboy State uit te leggen, is haar dat nooit gelukt. Dan wordt het moeilijk voor een kandidaat, want aan carpetbaggers heeft men in de Amerikaanse politiek een broertje dood.

Direct na het aankondigen van haar kandidatuur werd ze hard aangepakt, een familieruzie die maar door bleef etteren, ruzie met de regionale kranten en het verwijt dat Liz Cheney alleen naar Wyoming is verhuisd omdat ze dacht daar een kans te maken op een Senaatszetel hebben de kandidatuur van Cheney de das om gedaan. Het hoge woord is er dan ook uit: Liz Cheney trekt zich terug uit de race.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *