Homohuwelijk

Rick Santorum zou niet naar een homohuwelijk gaan. Marco Rubio wel. Scott Walker komt, maar alleen op de receptie. Dat heeft-ie ook al een keer gedaan, biechtte hij op toen MSNBC ernaar vroeg. “That’s certainly a personal issue. For a family member, Tonette and I and our family have already had a family member who’s had a reception. I haven’t been at a wedding.” Die ‘bekentenis’ zegt wel iets over de positie van het onderwerp op het Amerikaanse politieke spectrum: het ligt vooral gevoelig en splijt de achterban langs (oer)conservatieve lijnen.

En niet alleen bij de Republikeinen, mocht u dat denken. In 2000 stelde Hillary Clinton nog onomwonden: “Marriage has got historic, religious and moral content that goes back to the beginning of time and I think a marriage is as a marriage has always been, between a man and a woman.” In 2013 schaarde ze zich achter het homohuwelijk, want homorechten zijn mensenrechten en mensenrechten zijn homorechten. Het duurde ruim dertien jaar voor de Democratische kandidaat de ‘historische’ betekenis van huwelijk werden opgerekt. En het kwam op een moment dat ook een meerderheid van de Amerikaanse bevolking voor het homohuwelijk was.

Maar wat denken Amerikanen er van? Het Pew Research Center heeft het gepeild. Wat opvalt is dat geharde conservatieven bij overgrote meerderheid moeite hebben met het homohuwelijk: zij zijn er tegen. De ‘zakelijke’ conservatieven hebben een zeer kleine meerderheid die zich tegen gelijkstelling van het huwelijk keert, Alle andere groepen hebben bij meerderheid geen moeite met het homohuwelijk. Een meerderheid van de bevolking heeft geen problemen met het homohuwelijk. Een overgrote meerderheid voor het homohuwelijk zijn te vinden onder de geharde liberalen. Het zijn twee polen van een continuüm dat vanaf 1994 vooral wordt gekenmerkt door polarisatie (PewResearchCenter):

One thought on “Homohuwelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *