Homohuwelijk verdeelt nu ook lokale afdeling GOP

Terwijl binnen de familie Cheney de strijd over het homohuwelijk tussen zussen Liz en Mary voortwoedt, maakt in Florida de mede-oprichtster van de plaatselijke Tea Party Danita Kilcullen zich onsterfelijk. In 2011 had ze al haar fifteen minutes of fame toen ze haar naaldhak tijdens een partijconferentie in het been van een agent plantte (zie haar mugshot), dit weekend was het een e-mail over de Log Cabin Republicans. De organisatie die, naar eigen zeggen,

” … the nation’s largest Republican organization dedicated to representing gay and lesbian conservatives and allies.”

Volgens Kilcullen hebben deze Log Cabin Republicans de lokale afdeling van de Republikeinse Partij in Broward County overgenomen. En dat is tegen haar zere been. Sterker: ze roept de beweging op om te vechten voor wat het waard is om overname tegen te gaan. En dan gaat ze los.

“I’ll be damned if I will ever be forced to hire someone with orange hair, body/neck/face covered with tattoos, multiple piercings, or a man in a dress… or for that matter, a demonstrative effeminate male or purposeful butch-looking female.”

De homo-beweging binnen de Republikeinse Partij heeft volgens Kilcullen maar één agenda: ze willen de conservatieven net zo lang bewerken tot ze het homohuwelijk accepteren. Dat verklaart volgens Kilcullen ook hun endorsement voor Chris Christie (voor) en tegen Cuccinelli (tegen). En nu dreigen ze dus hun macht en invloed ook in Florida verder uit te bouwen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee – Kilcullen concludeert dan ook:

“Keep in mind, this [Log Cabin Republican] is a thug organization with only their own “special interests” in play.”

Wat is hier aan de hand? Is sprake van een ongelukkig uitgelekte mail met een persoonlijke rant tegen homo’s van een vrouw die eerder dit jaar een fittie uitvocht met zangeres Tonie Braxton over de uitspraak in de zaak Trayvon Martin? Toen schaamde Braxton zich na de vrijspraak van verdachte Zimmerman Amerikaans te zijn, Kilcullen adviseerde haar om dan  maar in Afrika te gaan wonen.

Nee.

Deze mail zit dieper en komt voort uit een Cheney-gelijkende situatie in de Republikeinse Partij. Broward County’s conservatieven zijn net zo verdeeld over het homohuwelijk als Mary en Liz Cheney. In de afdeling spitst de tweedeling zich toe op een brief die secretaris Cara Pavalock schreef. Daarin riep zij op Republikeinen te steunen die vóór het homo-huwelijk zijn. Die brief viel bij een grote groep leden in verkeerde aarde. Lokale voorzitter Tom Truex probeert sinds zijn aantreden in maart de pijlen richting Democratische Partij te krijgen, maar ziet net als vader Cheney dat het veenbrandje tussen voor- en tegenstanders van het homohuwelijk af en toe ongekend fel opvlamt.

Overigens heeft een meerderheid van de Amerikaanse bevolking minder moeite met het homohuwelijk – al is die meerderheid niet ruim. Meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) in een enquête van Gallup geeft aan dat een homohuwelijk door de wet gesanctioneerd moet worden. Een grote minderheid (43 procent) vindt van niet. Tel daar de drie procent twijfelaars bij op, en Amerika blijkt helemaal niet zo progressief, maar eerder gepolariseerd. Dan is het niet vreemd dat af en toe, ergens in een partij, de strijd voor of tegen het homohuwelijk opvlamt. Vorige week bij de Cheneys, deze week dus in Florida.

yt9pp8cp-uwiig7_p-13ew

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *