Romney for President!

Het gaat slecht met Barack Obama. Erg slecht. Door de Affordable Care Act zou hij nu verliezen. Van Mitt Romney – de uitvinder ervan. 

De invoering van de Affordable Care Act (a.k.a. Obamacare) verloopt zoals u ongetwijfeld weet niet geheel vlekkeloos. Natuurlijk komt dat de job approval van de president niet ten goede en levert dat extra geld en enthousiasme voor conservatieve actiegroepen op. Slecht nieuws voor de president. Maar uit een peiling van ABC News en de Washington Post bleek vandaag nog maar eens hoe slecht de Democraat er een jaar voor de midterms voor staat. Hier volgt een korte opsomming.

Obama Favorability (19 november 2013)Slechts 42 procent van de Amerikanen vindt nog dat de president goed werk levert (55 procent vindt dat de president het ronduit slecht doet). Opvallender is dat voor het eerst in zijn presidentschap meer mensen een negatieve dan positieve mening over Obama hebben (aldus een ABC News/Washington Post-peiling). Daarnaast is ook de mening over Obamacare niet in het voordeel van de Democraat. Bijna zestig procent van de Amerikanen is tegen de zorgverzekeringswet (los van de 63 procent van de respondenten die geen goed woord over hebben voor de invoering van de wet). Klinkt allemaal slecht, nietwaar? Maar het kan nog slechter.

Voor de grap hebben de Washington Post en ABC News ook de vraag mee laten peilen op wie men zou stemmen als er nu presidentsverkiezingen gehouden zouden worden en de kandidaten Barack Obama en Mitt Romney zouden zijn. Mitt ‘anybody butt’ Romney zou in dat scenario de nieuwe president worden. Van de respondenten zegt 45 procent nog steeds op Obama te stemmen, maar bijna vijftig procent van de respondenten zou nu voor Romney kiezen. Op zich zijn dat geen cijfers waar Barack Obama zich zorgen over hoeft te maken: hij hoeft toch niet meer herkozen te worden. Maar zijn partijgenoten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten volgend jaar wel vol aan de bak. In een verkiezingsstrijd waarin het verlies van zes zetels (in de Senaat) al een meerderheid in beid huizen kan betekenen, hangt de health care law als een molensteen om de nek van de Democraten.

**

Nog nooit scoorde Obama meer critici dan voorstanders – zijn politieke retoriek (glitches waren het, meer niet) hield het vuur aan de schenen lange tijd op een laag pitje. Nu de Affordable Care Act een uitslaande brand blijkt, zakt de bewondering gestaag. Daarover maken aanhangers zich zorgen en medestanders grappen. Een dialoog die we u niet willen ontzeggen. Vandaar een deze InstantLiveBlog.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *