Christie’s presidentiële campagne is begonnen

Chris Christie is niet alleen de razend populaire Republikeinse gouverneur van een Blue State en mogelijke presidentskandidaat: hij is ook de nieuwe voorzitter van de Republican Governors Association (RGA). Dit nieuwe bijbaantje komt hem bijzonder goed van pas als hij officieel besluit zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Natuurlijk, hij is pas net – met overweldigende steun van zowel Republikeinen als Democraten – herkozen, hij richt zich vooral op New Jersey en hij wil nog helemaal niet praten over zijn eventuele kandidatuur voor het presidentschap, maar dat betekent niet dat Christie af wacht tot hij zich officieel kandidaat stelt. Donderdag is Christie gekozen tot voorzitter van de RGA, een stap met mogelijk hele gunstig gevolgen. De RGA gaat namelijk (onder andere) over de campagnes van de Republikeinse gouverneurskandidaten en die zijn er volgend jaar in 36 staten. Met Christie aan het roer.

Money, honey

Christie heeft met zijn nieuwe benoeming twee grote voordelen: geld en exposure. Campagnes in de VS kosten geld, veel geld. En Republikeinse gouverneurscampagnes worden voor een deel betaald door donateurs van de RGA. In New Jersey heeft Christie al laten zien dat hij een uitstekend fundraiser is, nu krijgt hij de kans om dat op nationaal niveau te laten zien.

Meer dan donateurs over te halen om geld te geven voor de gouverneurscampagnes krijgt Christie de kans om zijn eigen – nationale – netwerk van donateurs aan te leggen voor zijn presidentscampagne. Alle mogelijke presidentskandidaten moeten een netwerk van (grote) donateurs aanleggen. En waar Chris Christie de grote donateurs dankzij zijn voorzitterschap van de RGA op een presenteerblaadje krijgt aangereikt, zullen mannen als Ted Cruz en Rand Paul dit netwerk op eigen kracht aan moeten leggen.

Minstens zo belangrijk is het feit dat Chris Christie met dit baantje verzekerd is van nationale aandacht. Volgend jaar zal goed gevuld zijn met grote, zichtbare campagnebijeenkomsten. Als voorzitter van de RGA zal Christie in elke staat en met elke kandidaat op het podium staan. Op die manier zullen ook staten waar men nog minder bekend is met Christie weten wie die man uit New Jersey is. Maar niet alleen campagnebijeenkomsten zullen Christie nog bekender maken bij het grote publiek. Als voorzitter van de RGA zal de gouverneur ook met grote regelmaat aanschuiven bij de Amerikaanse sunday shows: de actualiteitenprogramma’s waarin de week wordt doorgesproken met de hoofdrolspelers. Terwijl andere mogelijke kandidaten constant zullen moeten vechten voor hun media-aandacht, krijgt Chris Christie heel 2014 de kans om zich, als voorzitter van de RGA, in de nationale media te profileren. Niet alleen als gouverneur van New Jersey, niet alleen als mogelijke presidentskandidaat, maar ook als partijman die zich met hart en ziel inzet voor de GOP.

En zo loopt de laatste maanden alles volgens plan voor Chris Christie. Hij is met een overweldigende meerderheid herkozen in zijn eigen staat, krijgt op precies het juiste moment het droombaantje voor elke gouverneur met presidentiële ambities en volgens de peilingen maakt hij een goede kans op het presidentschap. Het is op dit moment erg prettig om Chris Christie te zijn. <<

One thought on “Christie’s presidentiële campagne is begonnen

  1. Pingback: Chris Christie's persconferentie van de waarheid | ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *