Dringen in Iowa: Ted Cruz

U zult er nooit van gehoord hebben: de Iowa Agricultural Summit in Des Moins vorige week. Daar schoven een aantal presidentskandidaten aan voor een prettig gesprek met zakenman, organisator en groot-donateur voor de Republikeinen partij, Bruce Rastetter. Het was een eerste mogelijkheid om kennis te maken met een aantal specifieke beleidsvoornemens. Zoals voor Ted Cruz.

Biobrandstoffen kunnen rekenen op het nodige enthousiasme van Ted Cruz, maar de keuze om er gebruik van te maken, moet Washington overlaten aan de markt. Er is geen federaal mandaat nodig om bijvoorbeeld ethanol te propageren. Een lastige boodschap onder boeren die graag de grondtsoffen ervoor willen leveren. Want, stelt Cruz, hetzelfde geldt voor windenergie: het energiedossier moet je overlaten aan de markt. ,,Ik heb vertrouwen in het bedrijfsleven zonder subsidies en compensatie.”

Over immigratie, belangrijk voor de Amerikaanse landbouwsector, is Cruz duidelijk. ,,Hoe Washington ermee omgaat, is niet moeilijk – het is een zooitje.” Op lange termijn is Cruz optimistisch: buiten Washington is er een overweldigende bi-partisane opinie om illegale immigratie tegen te gaan en veiligheid te garanderen. En iedereen is het met elkaar eens dat het immigratiebeleid moet worden gestroomlijnd. Cruz herinnert zijn vader die met 100 dollar op zak Cuba ontvluchtte om voor 0,50 dollarcent per uur borden te wassen. ,,Haal 1,35 miljoen immigranten binnen, want we hebben ze nodig.” Cruz is een fel tegenstander van Obama’s ‘on-constitutionele’ generaal pardon.

Over handel met Cuba maakt Cruz een uitzondering op zijn felle pleidooi voor vrijhande en voor de TTIP, het handelsverdrag tussen Amerika en Europa. Amerika heeft buitenlandse markten nodig. Maar niet die van Cuba. Dat is een brute dictatuur, ze drijven handel met Noord-Korea en exporteren terrorisme. ,,We zien al zes jaar zwak buitenlands beleid van Obama en Clinton ten aanzien van Iran, Rusland en nu Cuba.” Met China heeft Cruz minder problemen. Amerika drijft geen handel met de Chinese elite, zoals in Cuba waar 0,96 cent per dollar naar de Castro’s vloeit. In China drijf je handel met Chinezen en daar is niets mis mee.

Ten slotte is Cruz een groot voorstander van biotec. Hij verwijt de ‘linkse kerk’ anti-wetenschappelijke argumenten aan te dragen in hun bezwaar tegen biotechnologie. ,,Links loopt weg met global warming, ze noemen christenen anti-wetenschappelijk, maar zijn zelf zeloten als het over dit dossier gaat.” Was getekend: Ted Cruz.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *