Paul Ryan: topkandidaat of tobkandidaat

Paul Ryan is de Republikeinse architect van het recentste Amerikaanse begrotingsakkoord. Als we de Tea Party moeten geloven heeft Ryan daarmee zijn presidentiële ambities ten grave gedragen. Maar is dat ook zo?

Iowa is een staat waar al vroeg in 2016 voorverkiezingen worden gehouden. Uit een peiling blijkt dat – in tegenstelling tot wat de Tea Party roept – Paul Ryan erg populair is in de Hawkeye State. Meer dan zeventig procent van de Republikeinse respondenten heeft een positief beeld van hem. De nummers twee en drie zijn opvallend te noemen: oud-presidentskandidaten Mike Huckabee en Rick Santorum. Ook de cijfers van Chris Christie vallen op. Iets meer dan de helft van de ondervraagden Republikeinen denken positief over de gouverneur van New Jersey. Dertig procent heeft een heel negatief beeld bij Christie, toch gaat iedereen  er vooralsnog van uit dat de gouverneur van New Jersey de Republikeinse kandidaat wordt, al moet hij, blijkens deze cijfers, het nodige werk verrichten.

Samenwerken

Paul Ryan heeft met het sluiten van de begrotingsdeal laten zien dat hij hetzelfde kan wat Chris Christie zo bijzonder maakt: samenwerken met Democraten. De Republikein Christie werd vorige maand met overweldigende meerderheid herkozen in een overwegend Democratische staat. Vooral zijn bereidheid om zaken te doen met zijn politieke tegenstanders maken hem een aantrekkelijke kandidaat om naar het steeds meer gepolariseerde Washington te sturen. Een eigenschap die senatoren Cruz, Rubio en Paul lijken te missen, net als Perry en Santorum. Ook zij hebben niet veel op met een compromis.

En plots is daar Paul Ryan.

Paul Ryan heeft de laatste maand laten zien met Democraten te kunnen werken. Samen met de Democratische senator Patty Murray schreef hij de eerste begroting sinds april 2009 en beide partijen keurden de begroting goed. Als het aan Paul Ryan ligt, is deze nieuwe samenwerking nog maar het begin. De Afgevaardigde denkt dat er in de toekomst vaker een compromis gesloten kan worden. Samenwerken is dus niet meer alleen aan Chris Christie voorbehouden; hij heeft concurrentie op de rechtervleugel van de partij.

Sociaal-conservatief

Naast zijn wil om samen te werken, heeft Ryan nog een  voordeel ten opzichte van Christie. Waar Ryan slechts mee hoefde te stemmen met wetten en amendementen, heeft Christie als gouverneur wetten moeten ondertekenen en implementeren; wetten waar hij het zelf niet mee eens was of die door conservatieve Republikeinen worden afgekeurd. Onder Christie is bijvoorbeeld het homohuwelijk goedgekeurd in New Jersey. Christie was tegen, heeft ook tot aan het Hooggerechtshof van New Jersey geprocedeerd om de wet tegen te houden, maar heeft daarna besloten de juridische strijd te staken. Sindsdien zijn er in de Garden State ruim zevenhonderd homostellen met elkaar in de echt verbonden. Paul Ryan heeft nooit zijn handen op deze manier vuil hoeven maken.

Rechtse weerstand

Natuurlijk heeft Paul Ryan niet alleen vrienden gemaakt met zijn begroting; er zijn genoeg conservatieve Republikeinen die helemaal niets in deze begroting zien. Maar vooralsnog hoeft hij niet zichzelf te verdedigen tegen deze aanvallen: dat doet Speaker of the House John Boehner wel voor hem. De laatste dagen heeft Boehner zich kritischer dan ooit uitgelaten over de Tea Party en andere conservatieve groepen. De Speaker lag toch al niet goed meer bij deze Republikeinen en haalt voor Paul Ryan de kastanjes uit het vuur. Dat doet hij zo goed dat Paul Ryan het zelfs weer op kan nemen met deze groepen. Tegen Fox News zei Ryan de Tea Party als onderdeel van de conservatieve familie te zien. “I think these groups are valuable. They’re part of our conservative family. I’d prefer to keep these conversations within our family.” Of zijn vriendelijke woorden genoeg zijn om de schade te herstellen, is nog niet duidelijk.

De begrotingsdeal heeft Paul Ryan vanuit de achterhoede naar de voorgrond gekatapulteerd. Als sociaal-conservatief met een bereidheid tot een compromis kan hij zich de komende tijd als redelijk alternatief voor de gematigder Christie presenteren. Wie weet wat er dan nog voor Ryan in het vat zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *