Déjà Vu II

Mike Huckabee heeft in zijn carrière uiteenlopende baantjes gehad. Hij was voorganger, gouverneur (van Arkansas), presidentskandidaat en talkshowhost. Het heeft er alle schijn van dat hij een van deze baantjes weer op wil pakken.

Mike Huckabee was de voornaamste tegenstander voor de Republikeinse nominatie in 2008. Tegen alle verwachtingen in bleef de oerconservatieve Huckabee het langst van alle tegenstanders in de race. Langer dan bijvoorbeeld Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat in 2012. Na de verloren primaries gaf Huckabee lezingen, schreef boeken, werd politiek commentator bij Fox News en kreeg uiteindelijk zelfs zijn eigen talkshow. De presidentsverkiezingen van 2012 sloeg the Huck over (ondanks goede vooruitzichten in de peilingen), maar in 2016 is hij er misschien wel bij.

Evangelicals

In de VS leven ongeveer 90 miljoen evangelische christenen. Deze groep kiezers is conservatief en in verkiezingen erg invloedrijk (mits ze op de juiste kandidaat kunnen stemmen). Als het aan de voorgangers van deze kerk ligt, is Mike Huckabee in 2016 hun man. Dominees uit Iowa en South Carolina – twee cruciale staten omdat men daar al vroeg in het Republikeinse voorverkiezingsseizoen stemt – roepen Huckabee op om zich te kandideren. En the Huck lijkt er ook voor open te staan. Komende week spreekt de voormalig gouverneur van Arkansas op een bijeenkomst van het American Renewal Project – een beweging die de VS terug wil doen keren “to our Judeo-Christian heritage and re-establish a Christian culture” – waar hij waarschijnlijk een proefballonnetje op zal laten.

De evangelicals willen graag een sociaal-conservatieve man in het Witte Huis. Volgens David Lane, oprichter van the American Renewal Project willen ze leren van de fouten die ze in 2008 en 2012 hebben gemaakt toen ze te laat in actie kwamen om nog veel invloed op de uitkomst van de verkiezingen te hebben.

We’re going to get out early. We’re going to try to eliminate the stuff that they [GOP leaders] do to us every four years, which is picking somebody who has no chance of being viable and they kill us off and we have the McCains and Romneys left.

Een eventuele kandidatuur van Huckabee kan de doodslag betekenen voor kandidaten als Rick Perry en Rick Santorum. Zij moeten het, net als Huckabee, vooral van sociaal-conservatieve stemmers hebben. De steun van de evangelische gemeenschap zijn ze waarschijnlijk kwijt als Huckabee ook in de race stapt.

Voor Chris Christie kan dit echter goed nieuws betekenen. Sowieso is hij op dit moment de enige echt gematigde Republikeinse (veronderstelde) kandidaat. Als de evangelische beweging achter Huckabee gaat staan, kan deze voorverkiezing net zo’n tweestrijd worden als de strijd Huckabee-McCain in 2008. En we weten allemaal wat er toen gebeurde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *