Wie scherpt Clinton?

Het gonst van de geruchten: dit weekend op zijn vroegst, begin volgende week op zijn laatst maakt Hillary Clinton haar kandidatuur voor het presidentschap 2016 bekend. Clinton is de eerste Democratische kandidaat voor het presidentschap. Rand Paul, Marc Rubio en Ted Cruz meldden zich al voor het Republikeinse ticket. Critici beweren dat tegenstand helpt om geschilpunten aan te scherpen en bij te stellen. Tegenstand is goed voor de kwaliteit van het argument. Maar aan wie moet Clinton zich scherpen, mocht zij de enige blijken die het voor de Democraten aandurft? Een top 3.

Elizabeth Warren 

Veel slimmer en veel linkser krijg je ze niet in Washington. Een politica met evenveel lef als gebrek aan terughoudendheid om haar eigen nest te bevuilen. Ze trekt al een tijdje ten strijde tegen Wall Street en de financiële lobby die zij verantwoordelijkheid houdt voor de crisis waar niet alleen Amerika, maar heel de wereld in verzeild is geraakt. Lange tijd hing haar kandidatuur in de lucht, maar ze heeft nu zo vaak ‘nee’ gezegd, dat dat we haar misschien maar moeten geloven. In dit interview met thuiszender NPR legt ze uit wat er mis is in het politieke hart van Amerika, wat zij er dagelijks aan doet. Behalve dan de strijd aangaan met Clinton.

Joe Biden

Vice-president, vertrouweling van Obama, grapjas, oud en ervaren. In 1988 en 2008 deed hij ook al een gooi naar de ‘macht’. Toen haalde hij het niet en bleef Senator voor Delaware (sinds 1972). Een man die opstond tegen vrouwenmishandeling. Want dat, stelt Biden, vrouwenmishandeling is geen private matter. ,,It is simply not acceptable.” Niet alleen in Amerika, overal ter wereld. Een man ook die met zijn hele politieke gewicht achter de Affordable Care Act (Obamacare) is gaan staan. U weet wel: de wet waar zoveel Republikeinen tegen ageren.

Hillary Clinton 

Maar Clintons grootste tegenstander is volgens veel commentatoren Clinton zelf. Haar drang naar geheimzinnigheid loopt aardig parallel met Bills behoefte aan buitenechtelijke escapades. Vorig jaar juni, na het verschijnen van Hard Choicesde politieke memoires van haar ministerschap (Buitenlandse Zaken), was ze te gast bij NPR’s Fresh Air. Daar sprak ze onder meer over de NSA, vrouwenrechten, haar stem voor de oorlog in Irak. En over conservatieve pers, waarmee ze in een voortdurende staat van oorlog verkeert.

I am so used to these people; they’re like a bunch of gamers. They’re trying constantly to raise false canards, plant false information, and that’s what they do. They don’t want to have a real debate about what the tax policy should be. They don’t want to have a real debate about how we begin growing the economy again. … They don’t want to have a real debate about climate change and clean energy. They want people to get diverted and totally off subject, and that is their modus operandi.

De echte Hillary leren we kennen in een interview dat ze geeft met de BBC, in het programma Woman’s Hour. Een interview waarin ze open kaart speelt over haarzelf, haar huwelijk en haar werk: uiteindelijk best belangrijke ingrediënten van een identiteit.

One thought on “Wie scherpt Clinton?

  1. Bush heeft zich nog niet officieel kandidaat gesteld. Ik geloof trouwens ook echt niet dat dat zijn officiële Facebook-pagina is. Meer van een enthousiaste fan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *