Chris Christie poetst conservatief blazoen op

Conservatief Amerika verzamelt zich weer. Gisteren, vandaag en morgen vindt de bijeenkomst van CPAC – de Conservative Political Action Conference plaats. Dé plek voor Republikeinen met presidentiële ambities om zich te presenteren. En ook de plek waarop Chris Christie het schandaal rondom de George Washingtonbrug achter zich probeert te laten.

De laatste editie van CPAC was Chris Christie niet welkom. Hij zou niet écht conservatief zijn. Gisteren was hij een van de headliners van de conferentie. En hij stelde niet teleur. De gouverneur van New Jersey sprak een kwartier. In zijn speech was hij niet op zoek naar bipartisanship of de steun van gematigde Republikeinen. Een rode waas daalde op Christie neer.

Christie begon zijn speech met een oproep aan de Republikeinen: stop met roepen waar we allemaal tegen zijn, en vertel de mensen waar we vóór zijn. Want: “our ideas are better than their ideas.” Daarna prees hij Republikeinse gouverneurs die in hun staat die ideeën ook in daden hebben weten om te zetten. Enkele noemde hij bij naam, maar een opvallende sloeg hij over: Bobby Jindal, de gouverneur van Louisiana en mogelijke tegenstander in de Republikeinse voorverkiezingen in 2016.

Obama

Daarna begon zijn aanval op de Democraten. Of beter gezegd: op het leiderschap van president Obama. Hij verwees naar 2011 toen een supercomittee onderhandelde om op tijd een begroting rond te krijgen. Obama weigerde zich te bemoeien met de onderhandelingen. Die onderhandelingen liepen op niets uit en (drastische) automatische bezuinigingen waren het gevolg. Die inactiviteit van de president was een groot punt van kritiek van Christie. “Boy, that’s leadership.” Christie vroeg zich af dat als Obama niet ingrijpt op het moment dat hij dingen fout ziet gaan, ‘what are we paying you for?!’

Pro-life

Hoewel hij flink tegen de Democraten tekeer ging, toonde Chris Christie zich ook deze speech een gematigd Republikein. Hij zei pro-life te zijn (en een groot applaus steeg op uit de zaal), maar pro-life betekent volgens hem niet alleen dat je tegen abortus bent. Christie vindt dat de overheid er van wieg tot graf een verantwoordelijkheid draagt voor elk kind bent. De overheid is volgens de gouverneur van de Garden State verantwoordelijk voor een goede opleiding, voor het creeëren van banen, voor de gezondheidszorg en voor mensen die met een drugsverslaving kampen. Ook de inkomensongelijkheid moet worden aangepakt, maar niet door loon- en belastingmaatregelen. Want: ‘we don’t have an income inequality problem, we have an opportunity inequality problem.’

Winnen

Het belangrijkste volgens Christie is dat de Republikeinen eind dit jaar (de midterm elections) en in 2016 winnen. ‘If we don’t win, we don’t get to govern.’ Maar dat was niet de belangrijkste boodschap van de avond. Chris Christie verliet het toneel onder luid applaus. CPAC, die Christie in 2013 niet conservatief genoeg vonden om uit te nodigen, omarmde de gouverneur van New Jersey. Hij leek geaccepteerd door conservatief Amerika. Het brugschandaal moet hij in de pers nog van zich afschudden, maar Republikeinen lijken het hem nu al te vergeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *