Déjà vu?

De lijst mogelijke Republikeinse presidentskandidaten is lang. Chris Christie, Paul Ryan, Ted Cruz, Rand Paul en Jeb Bush staan er al op. En het heeft er echter alle schijn van dat we ook rekening moeten gaan houden met geesten uit het verleden.

Bij de vorige primaries werd Mitt Romney op het podium vergezeld door een waslijst geschikte – en minder geschikte – kandidaten die het op een gegeven moment allemaal beter deden in de peilingen dan de uiteindelijke winnaar. Mitt ‘Everybody Butt’ Romney ging de strijd aan met een serieuze libertarische (Ron Paul, inderdaad: vader van) en conservatieve (Rick Santorum) kandidaat. Voor de rest moest hij afrekenen met minder serieuze tegenstanders. Voormalig Speaker of the House Newt Gingrich, zakenman Herman Cain en gouverneur van Texas Rick Perry (oops..). En twee van de lange rij uit 2012 melden zich ook nu weer.

Rick Perry

Rick Perry is nog het meest uitgesproken over zijn plannen. Volgende week maakt de Texaan zijn tweede uitgebreide tour door South Carolina, de eerste staat in het Zuiden met een primary, van dit jaar. Perry zal onder andere spreken bij een bijeenkomst van de Rotary (veel van de aanwezige zakenmensen doneerden in 2012 ook al aan zijn campagne) en bij een fundraiser van de scouting. Voor de conservatieve Texaan is het zaak dat hij in 2016 een goed resultaat in The Palmetto State te boeken. Logisch dat hij er dus nu al is.

Het bezoek aan South Carolina is al de derde aanwijzing dat Rick Perry het in 2016 weer gaat. De eerste aanwijzing kwam in oktober. Perry’s nonprofit organisatie (geen Super PAC) Americans for Economic Freedom heeft toen al twee spotjes op de nationale netwerken laten uitzenden. In deze spotjes neemt hij het op voor staten als als Nevada en, natuurlijk, Texas; staten met conservatieve, Republikeinse gouverneurs. Het zijn geen officiële campagnespotjes, maar ze lijken toch wel erg veel op de spotjes die Perry in 2012 uitzond.

De tweede aanwijzing kwam eerder deze maand, toen de gouverneur van de Lone Star State een tour door Iowa, een van de eerste staten waar voorverkiezingen worden gehouden, maakte. Niet alleen liet Perry nu al zijn gezicht zien in The Hawkeye State, hij viel ook gelijk Chris Christie aan. In een interview met ABC News vroeg Perry zich af of een conservatief in New Jersey, van nature een Democratische staat, ook een conservatief is in de rest van het land. Een antwoord op die vraag gaf hij niet. “We’ll have that discussion at the appropriate time.”

Waar mannen als Chris Christie en Ted Cruz nog een klein beetje hun best doen om het niet overduidelijk te maken wat hun plannen zijn voor de presidentsverkiezingen in 2016, probeert Rick Perry zijn ambities niet eens te verbergen. Het moge duidelijk zijn: he’s running.

Rick Santorum

Een andere Republikein die, iets minder opzichtig, aan een comeback werkt is Rick Santorum. Hij maakt tegenwoordig conservatief verantwoordelijke films en schoof vorige week aan bij het satirische programma The Colbert Report. De eerste vraag van Stephen Colbert was of Santorum zich kandidaat gaat stellen. De voormalig Senator antwoorde met “I’m not .. sure.

Twijfel of niet, mocht Rick Santorum kiezen toch nog een gooi te doen naar de nominatie, weet hij in ieder geval wel dat hij het heel anders zou doen. Het is begrijpelijk dat kandidaten die het in 2012 (soms alleen in de peilingen) relatief goed deden nog wel een poging willen wagen in 2016. Ze moeten er alleen wel rekening mee houden dat de overige kandidaten sterker en populairder lijken dan man waar ze het vorig jaar tegen moesten afleggen. Of die gedachte voldoende is om ze tegen te houden, of dat hun interesse betekent dat er weer veel Republikeinen elkaar in 2016 de tent uit zullen vechten, weten we waarschijnlijk snel genoeg.

One thought on “Déjà vu?

  1. Pingback: Déjà Vu II | ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *