Vijfendertig kansen op een meerderheid in de Senaat

Vijfendertig Senaatszetels staan in 2014 open voor verkiezing. En wij volgen ze allemaal. Op de voet. Zoals die in Texas. 

35 Zetels staan er op de tocht. Dat wil zeggen: volgend jaar worden 35 Senatoren her- of gekozen. 21 Democraten, 14 Republikeinen. Een belangrijke verkiezing, want de meerderheid in de Senaat staat op het spel. En deze is nog in handen van de Democraten. Die willen de meerderheid niet kwijt, de Republikeinen willen niets liever dan de meerderheid overnemen. Dus is in 2014, de midterm voor de presidentiële verkiezing, het jachtseizoen geopend.

Cornyn

In de eerste primary van het nieuwe seizoen, op 4 maart 2014, zal Senator John Cornyn (R) moeten aantreden tegen drie kandidaten: Dwayne Stovall, Linda Vega en Steve Stockman. Vooral de laatste kandidaat kan het Cornyn (minority whip) lastig maken. Vandaag kreeg Cornyn in die strijd een belangrijke endorsement, van de NRA om precies te zijn. Niet gek, want het was Stockman die het hardst de wapentrom roerde. Zo bepleitte hij het aftreden van Obama in casu regulering van wapenbezit. En ook met Stockmans laatste attribuut, een heuse kostzak krijgt hij de handen niet op elkaar.

Zadel

Spannend zal de Texaanse strijd echt niet worden, verrassingen en de clowneske Stockman daargelaten. De staat is sinds mensenheugenis in handen van de Republikeinse partij, kandidaten troeven elkaar af met het meest rechtse programma en de gouverneur, Rick Perry, zit er sinds 2000 stevig (en als langstzittende gouverneur van Amerika) in het zadel. Niemand kan aan deze rode zekerheid tornen. De primary moet een eitje zijn voor Cornyn. Dat bleek al op 13 december: toen stond hij 44 punten voor op Stockman. Stockman had 32.000 dollar klaar staan voor zijn campagne. Cornyn 7 miljoen. Soms is het een oneerlijke strijd – maar een strijd niettemin. <<

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *