Obamadrama

Meer dan het afluisterschandaal is Obamacare Amerika’s electorale splijtzwam. Het gaat immers om individuele vrijheid versus betaalbaarheid. Daarmee is ‘Obamadrama’ hét electorale dossier van 2013.

2013 verdient geen schoonheidsprijs. En op een dossier hebben zowel Democraten als Republikeinen zich lelijk in de kaarten laten kijken; Obamacare kent geen winnaars. Republikeinen konden de wet niet tegenhouden en gooiden tijdelijk (en nutteloos) Amerika op slot, de Democraten kunnen met goed fatsoen de uitvoering van een internetttoepassing (Obama roemde zijn wet als een Amazon onder de volksverzekeringen) niet meer verdedigen. Het kost alle betrokkenen stemmen en om de schade te beperken zal in de komende strijd om de Senaat en het presidentschap in 2016 waarschijnlijk meer dan ooit geld worden besteed aan campagnes voor of tegen Obamacare.

Een groep, Ending Spending, heeft het Republikeinse format voor de politieke ads al klaar. En elke staat met een Democraat op de wip kan hetzelfde soort filmpje verwachten. Inclusief de verwijzing naar de lie of the year-award voor Obama’s opmerking dat iedereen zijn verzekering kon houden als-ie er tevreden mee was. Want daar gaat het, volgens de ad, alleen in New Hampshire bij 20.000 mensen helemaal mis. En de GOP heeft een format gevonden om in elke staat het electoraat daaraan te herinneren.

Zoals in New Hampshire, waar Republikeinen halsreikend uitkijken naar Scott Brown maar Jeanne Shaheen op de zo vurig gewenste zetel zit. Volgend jaar moet ze worden herkozen. Als dat lukt tenminste. Want net als al die andere Democraten sprak ook zij haar steun uit voor Obamacare. Inclusief de leugen van het jaar, dus. En daarmee is Shaheen de vleesgeworden spagaat waarin Democraten zitten. Haar steun voor Obamacare loopt spaak op de beroerde uitvoering van de wet enerzijds en een zeer activistische GOP anderzijds die elke denkbare gelegenheid aanpakt het electoraat aan het ‘Obamadrama’ te herinneren.

De nuance dat steun aan een wet niet automatisch betekent dat je ook de glitches accepteert, gaat in de politieke campagne natuurlijk hopeloos verloren (zie video). En laten we wel zijn – uiteindelijk is het de uitvoering die mensen raakt, niet de politieke strijd om een idee in Washington. Pijnlijk voor wie een prima verzekering had en nu het huis (of de boot) moet verkopen om aan een wettelijke verplichting te voldoen. En daarmee is voor dit blog Obamacare, meer dan andere onderwerpen, een dossier dat een stempel drukt op de campagnes van 2014 én de campagne van 2016. Daarom is wat er gebeurt in New Hampshire nu al zo ontzettend interessant.

Prettige feestdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *