Shut Up or Shut Down


Job Approval Congress - 26 juni 2013
Amerikanen zijn al geruime tijd ontevreden over hun volksvertegenwoordigers. De job approval van het Congres is de laatste maanden wel iets opgekrabbeld, maar uit een peiling in juni blijkt dat minder dan tachtig procent van de Amerikanen vindt dat de afgevaardigden en senatoren hun werk niet goed doen. Dinsdag legde Sebastiaan van der Lubben uit waarom de huidige politieke crisis in de VS een voortvloeisel is van de presidentsverkiezingen van 2012. Maar wat is het electorale effect van die shut down voor veel Amerikaanse politici volgend jaar? Dan worden veel van hen namelijk herkozen. Of niet. 

Zetelstrijd

Alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden en 33 van de 100 senatoren moeten nu al de kiezer overtuigen dat zij hun zetel waard zijn. Voor beide partijen is het dus belangrijk om de schuld van de shut down bij de tegenstander neer te leggen. Niet dat het erg veel uitmaakt, want aan dat politieke toedichten van verantwoordelijkheid hebben Amerikanen een broertje dood. 

Shut up!

Opvallend is dat het Congres als geheel z’n werk minder goed doet dan de verschillende partijen. Bijna vijfendertig procent van de Amerikanen vindt namelijk dat de Democraten hun werk goed doen. Iets meer dan een kwart van de ondervraagde kiezers zijn tevreden met de Republikeinse volksvertegenwoordigers. Dat zijn niet de cijfers waarmee je met veel vertrouwen de verkiezingen in gaat. De GOP hoopt nog steeds om na de verkiezingen van volgend jaar een meerderheid in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden te behalen. Als de Democraten hen succesvol deze shut down in de schoenen schuift, hebben ze een majeur probleem.

MisgeGOPt

De Democraten hebben de wind mee. Het grootste gedeelte van de Amerikaanse bevolking geeft de GOP namelijk de schuld van de shut down. Zesenveertig procent van de ondervraagden geeft de Republikeinen de schuld van de crisis. Slechts zesendertig procent geeft president Obama de schuld. Maar de uitslag van deze peiling is niet alleen slecht nieuws voor de Grand Ol’ Party. Bijna zestig procent van de ondervraagden gaf ook aan tegen de Affordable Care Act – beter bekend als Obamacare – te zijn. Ze vinden het alleen geen politieke crisis waard. De strijd is voor de Democraten dus allerminst uitgemaakt.

Ommezwaai

Ondanks de peilingen hebben de Republikeinse hardliners nog steeds alle vertrouwen in hun standpunt. Sterker nog, ze zijn er van overtuigd dat uiteindelijk de president en de Democraten de schuld gaan krijgen van de huidige crisis. Volgens Afgevaardigde Raúl R. Labrador (Idaho) is dat nog slechts een kwestie van tijd.

It’s getting better for us. The moment where Republicans are least popular is right when the government shuts down. But when the president continues to say he’s unwilling to negotiate with the American people, when Harry Reid says he won’t even take things to conference, I don’t think the American people are going to take that too kindly.

Mochten de kiezers uiteindelijk toch de schuld bij de Republikeinen leggen, is er nog geen man overboord. De verkiezingen zijn pas volgend jaar. Voor die tijd moeten de zittende congresleden nog wel even hun primaries winnen. En hun achterban kan hun onbuigzame houding dan waarschijnlijk weer wél waarderen.

One thought on “Shut Up or Shut Down

  1. Pingback: Republikeins rekenen redt GOP niet : Electiondeskusa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *