Republikeins rekenen redt GOP niet

Een rekensom leert dat Republikeinen bij de midterm elections volgend jaar een meerderheid in de Senaat zouden kunnen winnen. In 2014 staan vijfendertig zetels op het spel, maar op twintig van deze zetels zit een Democraat. Zeven van deze twintig Democratische zetels komen uit staten die tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar nog gewonnen werden door Mitt Romney – een Republikein. Van die vijftien Republikeinse zetels staan er slechts twee in staten wiens kiesmannen naar Barack Obama gingen.

Resultaten uit het verleden

Als resultaten uit het verleden een garantie bieden voor de toekomst – wat ze natuurlijk niet doen – lopen de Republikeinen dus vijf zetels in. Om een meerderheid in de Senaat te winnen (51 van de 100 zetels), moeten er zes Republikeinse senatoren bij komen. Vereiste is dan wel een goede campagne. Een hele goede. En daar zit nu precies de kneep, blijkt ook uit peilingen van de Republikeinen zelf.

Géén Republikeinse meerderheid in Senaat?

De Republikeinen hebben immers een groot probleem: de schuld van de shutdown. De Super PAC van Karl Rove – beter bekend als het ‘Brein van Bush’ – heeft peilingen gehouden in tien Senaatsverkiezingen die spannend lijken te worden. In deze staten moet de GOP het hebben van de independents als ze een kans willen maken. Maar bijna zestig procent van de independents legt de schuld van de shutdown nu al neer bij de Republikeinen. Sterker nog: slechts dertig procent steunt de shutdown. Geen goede cijfers om de verkiezingen mee in te gaan.

Verlies in het Huis van Afgevaardigden

De meerderheid in de Senaat leek het doel van de GOP volgend jaar. Maar uit de laatste peiling, uitgevoerd door (het links leunende) Public Policy Polling (PPP) bestaat door de shutdown zelfs het gevaar dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden gaan verliezen. Om de meerderheid in het Huis te behalen, moeten de Democraten zeventien zetels winnen. PPP heeft in vierentwintig kwetsbare Republikeinse kiesdistricten gepeild. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, zou een willekeurige Democraat al in zeventien gevallen – genoeg voor de meerderheid dus – winnen.

Damage control nieuwe devies

Nadat aan respondenten verteld werd dat hun Republikeinse Afgevaardigde vóór de shutdown heeft gestemd, zouden er nog eens vier zetels naar een Democraat gaan. Slechts drie van de vierentwintig zetels zouden in Republikeinse handen blijven nadat men weet dat hun Afgevaardigde voor de shutdown heeft gestemd. De GOP zat vol goede hoop op een goede afloop van de verkiezingen volgend jaar, maar deze goede afloop is door de shutdown flink onder druk komen te staan. Damage control lijkt het devies voor de Republikeinen. Anders winnen ze niet alleen geen meerderheid in de Senaat, maar verliezen ze ook nog eens hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *