Democraten zijn de ‘big spenders’

Verkiezingen winnen is een dure zaak, zeker nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2010 geld gelijk stelde aan de vrijheid van meningsuiting en Super PAC’s toeliet. En de Republikeinse houden, met de midterm in het vooruitzicht, de hand nog even op de knip.

De Republikeinse Super PAC’s, zoals het American Crossroads van Karl Rove, heeft nog geen vijf miljoen dollar uitgegeven aan de campagnes van Republikeinen. Twee jaar geleden – een jaar voor de verkiezingen van 2012 – was dit ruim het dubbele. In november 2011 hadden Republikeinse groepen meer dan elf miljoen besteed. Dat terwijl de GOP slechts zes senaatszetels hoeft te winnen om in beide huizen een meerderheid te krijgen (als ze hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden weten te behouden). Maar de conservatieve Super PAC’s zijn voorzichtiger. Volgens Jonathan Collegio, woordvoerder van American Crossroads, hebben ze geleerd van 2012. De PAC’s willen geen geld besteden aan “substandard candidates with weak campaigns” en kijken de kat uit de boom. Tenminste: dat geldt voor gematigd conservatieve Super PAC’s. De Tea Party heeft geen zin om eerst de primaries af te wachten.

Democraten wachten niet

Voor de Democraten en hun Super PAC’s zijn de campagnes voor volgend jaar wel al begonnen. Liberale Super PAC’s hebben op dit moment ruim twee keer zoveel uitgegeven als hun Republikeinse tegenhangers. Vooral de steun van twee miljardairs lijkt belangrijk: de Democraten hebben met Tom Steyer en Michael Bloomberg (jawel, de burgemeester van New York) hun eigen Koch Brothers gevonden. De Super PAC van Steyer richt zich vooral op klimaatverandering, die van Bloomberg op strengere wapenwetten, twee onderwerpen waarop de Democraten – en als het gaat om wapenwetgeving ook de independents – behoorlijk van mening verschillen met de Republikeinen. En deze Super PAC’s zijn niet bang om hun geld in te zetten. In gouverneursrace in Virginia waren NextGen Committee (Steyer) en Independence USA (Bloomberg) begin deze maand verantwoordelijk voor meer dan de helft van de outside spending.

Republikeinen rekenen op meer

Volgens Fred Malek, een professionele fundraiser voor de Republikeinen, hoeft de GOP zich geen zorgen te maken. Conservatieve donateurs zijn volgens Malek op dit moment nog teleurgesteld over de uitkomst van de verkiezingen van 2012. Daarom staan ze nog niet te springen om geld te geven. Dat enthousiasme is wel langzaam aan het groeien volgens Malek. En dat komt met name door de dramatische implementatie van de Affordable Care Act volgens Malek. “Enthusiasm is growing in leaps and bounds as it becomes clear what a turkey Obamacare is. Obamacare is a gift that keeps on giving for our side.” Met geld win je verkiezingen. Wat dat betreft hebben de Democraten op dit moment nog een voorsprong. Maar hoe langer het gedoe rond Obamacare duurt, hoe meer ze die voorsprong verliezen.

One thought on “Democraten zijn de ‘big spenders’

  1. Pingback: Romney for President! | ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *