Christie wint van Clinton

We weten het: peilingen zijn palingen, Parijs is nog ver en het is geneuzel in de marge. Hoe kunnen bureaus peilingen houden over de presidentsverkiezingen van 2016 als nog geen enkele kandidaat zich heeft gemeld? Maar toch: met al deze slagen om de arm kunnen wij u deze peiling toch niet onthouden.

De Quinnipiac University komt met een peiling waarin de meest waarschijnlijke kandidaten alvast tegen elkaar worden gezet. Zij keken hoe kiezers zouden stemmen als Chris Christie, Rand Paul, Ted Cruz of Paul Ryan de Republikeinse presidentskandidaat zijn en Hillary Clinton de Democratische presidentskandidaat. Dat is niet zo gek. Clinton is immers huizenhoog favoriet op dit moment. Voor andere Democraten met presidentsambities is dit wel een zorgwekkende ontwikkeling: een kandidatuur van bijvoorbeeld vice-president Joe Biden wordt – op dit moment in ieder geval – door Quinnipiac University nog niet serieus genoeg genomen om te peilen.

Christie wint …

Hillary Clinton doet het goed tegen de potentiële Republikeinse kandidaten: ze zou eenvoudig winnen van Rand Paul, Paul Ryan (met 49 tegen 40 procent van de stemmen) en Ted Cruz (51 tegen 36 procent). Alleen tegen Chris Christie zou Clinton een probleem hebben. Sterker nog: ze zou nipt verliezen. Als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden, zou de gouverneur van New Jersey 43 procent van de stemmen krijgen, terwijl de voormalig Secretary of State het met 42 procent van de stemmen moet doen. Dit valt natuurlijk volledig in de foutmarge, we kunnen we beter zeggen dat Christie en Clinton het op dit moment net zo goed doen in de peiling. Maar het is wel opvallend dat de Republikein vlak na de shut down het in de peilingen net zo goed doet als de Democraat.

… maar Hillary beter

Maar het is niet alles kommer en kwel voor Hillary wat de klok slaat. In dezelfde peiling werd ook gevraagd of men dacht of de mogelijke kandidaten goede presidenten zouden zijn. En daar komt dan weer Clinton als beste uit de bus: meer dan de helft ziet haar als president wel zitten. Ook Christie doet het wat dat betreft niet slecht: 49 procent van de ondervraagden denkt dat Christie over de benodigde capaciteiten beschikt om president te worden. De overige kandidaten volgen ook hier op ruime afstand. Bij Paul Ryan, Rand Paul en Ted Cruz denkt respectievelijk 34, 32 en 24 procent dat zij uit het juiste hout gesneden zijn. Helaas voor Joe Biden wordt hij in deze vraag dan weer wel meegenomen: slechts 25 procent denkt dat Biden has what it takes om leider van de vrije wereld te zijn.

Zorgeloos

Natuurlijk hoeft Hillary Clinton zich nog helemaal geen zorgen te maken. De eerste primary is pas over ruim twee jaar en ze heeft helemaal nog niet besloten of ze überhaupt nog een keer een gooi wil doen naar de Democratische nominatie. Daarnaast kan ook de slechte job approval van president Obama (slechts 41 procent van de ondervraagden vindt nog dat Obama het goed doet) een reden zijn dat men geneigd is om een gematigde Republikein te steunen. Maar het geeft ook aan dat er bij de Republikeinen – net als bij de Democraten – slechts één zwaargewicht (geen woordgrapje) zich aan het warmlopen is. En dat het zomaar spannend kan worden in 2016.

2 thoughts on “Christie wint van Clinton

  1. Pingback: Romney for President | ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Christie's presidentiële campagne is begonnen | ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *