Rubio officieel kandidaat .. en kanshebber

En dat is drie. Nu ook Rubio zich kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap, is het spel aan Republikeinse zijde echt op de wagen. Rubio lijkt de eerste kandidaat die ook serieus kans maakt op de nominatie. Zowel Bloomberg Politics als de NBC News/Wall Street Journal peilen hem als een van de vroege front runners van de GOP.

Volgens de NBC News/Wall Street Journal-peiling hoeft Rubio alleen Scott Walker voor zich te dulden. De gouverneur van Wisconsin heeft zich weliswaar nog niet kandidaat gesteld, maar de verwachting is dat hij dat nog doet. En Walker zou dan in een gespreid bedje terechtkomen: 36 procent van de Republikeinen kan zich voorstellen op hem te stemmen. Rubio doet het met 30 procent van de potentiële stemmers niet veel slechter.

De andere kandidaten moeten zich wel zorgen maken. Zowel Rand Paul als Ted Cruz komen niet in de top-5 uit. Slechts 9 procent van de Republikeinen die aangeven in een primary te gaan stemmen, kan zich voorstellen op Paul te stemmen. Ted Cruz doet het met 2 procent potentiële stemmers nog slechter.

Bloomberg

bloomberg poll 13 april 2015De peiling van Bloomberg Politics geeft de kandidaten gelukkig wat meer hoop en kent geen duidelijke front rubber. Rand Paul doet het volgens het zakenblad nog het beste: een ruime meerderheid – 58 procent – van de ondervraagde Republikeinen en independents ziet zichzelf wel op Paul stemmen. Ook Jeb Bush, good old Rick Perry, Ted Cruz – allen afgeschreven in de NBC News/Wall Street Journal-peiling – Mike Huckabee en Marco Rubio voor meer dan de helft van de ondervraagden serieuze opties (mochten Bush, Perry en Huckabee besluiten zich kandidaat te stellen, uiteraard).

Op gepaste afstand van dit zestal volgen Scott Walker en Chris Christie. Het goede nieuws voor Walker en Rubio is dat relatief weinig Republikeinen nooit op hen zou stemmen. Wat dat betreft krijgen Bush, Cruz, Christie, Paul en Perry het veel lastiger. Tussen de 33 en 42 procent van de Republikeinen en independents zegt nooit op hen te stemmen. Walker en Rubio doen het met respectievelijk 26 en 28 procent van kiezers wiens stem zij nooit krijgen een stuk beter.

Rubio

Deze twee peilingen vertellen ons twee dingen. De kandidatuur van Marco Rubio moet serieus genomen worden. Samen met de nog niet gekandideerde Scott Walker is hij de enige die in beide peilingen goed scoort. Aan de andere kant geven de uiteenlopende uitkomsten in beide peilingen aan hoe moeilijk het is om voorverkiezingen te peilen die pas over iets minder dan een jaar beginnen – het eerste verkiezingsdebat is pas over vier maanden – waarbij ook nog eens niet alle kandidaten ook daadwerkelijk bekend zijn. Een indicatie, meer mag het niet zijn.