Jeb Bush doet een Hillary

Niet alleen Hillary Clinton twijfelt nog of ze mee wil doen in 2016. Ook een lid van een andere politieke dynastie heeft de knoop nog niet doorgehakt. Jeb Bush, genoemd als een van de mogelijk Republikeinse presidentskandidaten, twijfelt nog. Maar dat betekent niet dat hij, net als Hillary, zijn potentiële tegenstanders niet alvast aan kan vallen.

Gisteren ging de voormalig senator van Florida zitten voor een interview met Jonathan Karl van ABC News. Tijdens dit gesprek gaf Bush aan dat hij nog wel twijfelt om mee te gaan doen in 2016 maar ook dat “this is not the right time to be thinking about that”. Waar hij wel over heeft nagedacht zijn de shutdown – en de daaraan gekoppelde strijd tegen Obamacareen onderwijs. En op beide onderwerpen staat hij lijnrecht tegenover twee mogelijke tegenstanders.

Ted Cruz moet zich rustig houden

Net als Ted Cruz is Jeb Bush een conservatieve Republikein die helemaal niets heeft met de Affordable Care Act. Maar als je deze wet terug wilt draaien, moet je wel met een plan komen dat kan slagen. Volgens Bush was het sluiten van de overheid om Obamacare terug te draaien een idee wat gedoemd was te mislukken (al is het nog maar de vraag of het de bedoeling was dat de Republikeinen zouden winnen).

It was a mistake to focus on something that couldn’t be achieved. And that’s what that was. It was tactics.

Sterker nog, Bush denkt dat als je er van overtuigd bent dat Obamacare nooit gaat werken, het misschien verstandiger was om niets te doen en de invoering van de wet volledig te laten mislukken.

So have a little bit of self-restraint. It might actually be a politically — a better approach to see the massive dysfunction.

Maar dat is niet het enige punt waarop de grote broer van W van mening verschilt met de senator uit Texas. Jeb Bush vindt het ook niet prettig om te zien dat het verhogen van de debt ceiling gebruikt wordt als middel om de regering onder druk te zetten.

Well, you have to pay your obligations. I do a lot of traveling overseas. And when we have these spikes of political conversations that are not grounded in reality, the rest of the world looks at us as untrustworthy.

Voor iemand die nog niet zeker weet of hij zich kandidaat stelt in 2016, maakt hij nu wel het verschil tussen hem en een van de huidige Republikeinse topkandidaten goed duidelijk.

Marco Rubio weet niet waar hij over praat

Maar Ted Cruz is niet de enige conservatieve Republikein die een veeg uit de pan krijgt. Ook Marco Rubio – voormalig protegé van Bush – komt aan bod in het interview met Jonathan Karl.

Jeb Bush was als gouverneur van Florida een van de voorvechters van de Common Core State Standards Initiative. Dit is een afspraak tussen 45 staten voor meer gestandaardiseerde testen voor wiskunde, taalvaardigheid en de kunsten in het onderwijs. Marco Rubio is als lid van de Tea Party natuurlijk tegen teveel invloeden van de federale overheid. In juli nam Rubio dan ook al afstand van Common Core.

Common Core started out as a well-intentioned effort to develop more rigorous curriculum standards. However, it is increasingly being used by the Obama Administration to turn the Department of Education into what is effectively a national school board. This effort to coerce states into adhering to national curriculum standards is not the best way to help our children attain the best education. Empowering parents, local communities and the individual states is the best approach.

Met dit statement nam Rubio zelf al afstand van het gedachtegoed van de man die hem in Florida onder de vleugels nam: Jeb Bush. Tijdens de jaarlijkse conferentie van Foundation for Excellence in Education die dit weekend gehouden werd, vond Jeb Bush het de hoogste tijd om hier op te reageren.

Based on the facts as I know them, that’s not accurate. Marco’s concerned about a national curriculum and I am as well. There’s a big fear on the right about this massive government overreach; I totally appreciate that. But that’s not what this is. This is a national imperative. It’s not a federal government program. But we could just, you know, comfortably go in decline if we accept the notion that only a third of our kids are college- or career-ready, even though we spend more per student than any country in the world.

Conservatieve Republikeinen krijgen de schuld van de politieke crisis van deze maand. Met één interview weet Jeb Bush op deze manier afstand te nemen van twee potentiële conservatieve tegenstanders.

Zelfs na de sneren die hij uitdeelde aan zijn mogelijke tegenstanders zegt Jeb Bush dat hij nog niet zeker weet of hij zich wel kandidaat wil stellen in 2016. Net als Hillary Clinton. Maar hij sorteert met dit interview wel vast voor op een deelname. Net als Hillary.

One thought on “Jeb Bush doet een Hillary

  1. Pingback: Contrecoeur: Cruz' kansen keren : Electiondeskusa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *