Shutdown zet ‘surrender’ lijnrecht tegenover ‘suicide’

De GOP heeft in casus de shutdown en de debt ceiling de strijd verloren. Pijnlijker dan die politieke nederlaag is de onderlinge verdeeldheid die nu zo zichtbaar is. Tea Partiers en Republikeinen van de oude stempel staan lijnrecht tegenover elkaar en vechten een keiharde richtingenstrijd uit.

Die richtingenstrijd barstte pas openlijk los tijdens de shutdown. Ted Cruz en de zijnen beweerden steeds dat deze confrontatie bedoeld was om de Affordable Care Act tegen te houden. Maar was dat wel zo? De shutdown was namelijk een strijd die de GOP bijna gegarandeerd ging verliezen. Barack Obama hoefde zich geen zorgen te maken over zijn herverkiezing, in de Senaat hebben de Democraten een meerderheid en de Affordable Care Act is het stokpaardje van de president. Obama had al meerdere keren aangegeven bereid zijn te onderhandelen, maar niet over de invoering van Obamacare met de shutdown als losgeld. En last but not least: nog voor de shutdown gaven alle peilingen al aan dat het publiek de Republikeinen de schuld zou geven van de patstelling. Waarom hebben Cruz en consorten de lamlegging van Amerika doorgezet?

Under pressure

Een verloren strijd beginnen doe je alleen als je een ander motief hebt. Zoals het uit de kast halen van gematigde Republikeinen. Met de midterm elections van volgend jaar in het vooruitzicht zijn gematigde Republikeinen en Republikeinen die samen willen samenwerken met de Democraten en de regering kwetsbaar. Het is maar zeer de vraag of de GOP electoraal moet boeten voor deze politieke crisis. Maar ook als de zetelverdeling  hetzelfde blijft, is het de vraag of aan Republikeinse kant dezelfde mensen terugkomen. Conservatief Amerika heeft namelijk twee grote Political Action Committees (PAC’s) die een vinger in de personele unie van het Congres hebben: het Senate Conservatives Fund en Freedomworks. En beide zijn extreem kritisch over de hele gang van zaken.

Gefundeerd

Het Senate Conservatives Fund (SCF) uit deze kritiek door tegenstanders van zittende senatoren te steunen. En ze zijn niet bang om het tegen gevestigde namen op te nemen. Deze week steunde het SCF namelijk Matt Bevin. Bevin is volgens het SCF ..

..a constitutional conservative who will fight to stop the massive spending, bailouts, and debt that are destroying our country. He isn’t afraid to stand up to the Washington establishment and he will do what it takes to stop Obamacare, cut spending, and get the government off our backs. Matt Bevin is an exceptional candidate. He’s principled, passionate, and has Ted Cruz-like courage.

Bevin moet het in de primary opnemen tegen Mitch McConnell. McConnell zit al sinds 1985 in de Senaat en is er de leider van de Republikeinen. Tijdens de shutdown was hij het gezicht van de Republikeinse Senaatsfractie. McConnell krijgt al langer kritiek van Ted Cruz, Mike Lee en andere conservatieven in zowel de politiek als de media, maar hij houdt zich staande. Maar met een uitdager die de steun van SCF krijgt, lijkt hij een moeilijke strijd tegemoet te gaan. Tot nu toe steunt SCF drie uitdagers van de zittende Congresleden, maar de verwachting is dat dit er meer zullen worden.

Freedomworks

Ook Matt Kibbe, CEO van Freedomworks, praat over de verdeeldheid binnen de GOP. Op 18 oktober schoof Kibbe aan bij C-Span. In dit gesprek reageerde hij op een artikel uit de The Washington Times waarin prominente – maar anonieme – Republikeinen waarschuwen voor het uiteenvallen van de GOP als voor de Republikeinen de presidentsverkiezing van 2016 verloren gaat. De Republikeinen denken dat de partij dan gespleten wordt in een conservatieve en gematigde partij. Kibbe was het hier grotendeels mee eens.

I think that’s a real possibility because you’re seeing this clash between the new generation and — to me, it’s not just the old wing of the Republican Party versus the new wing — you’re really seeing a disintermediation  in politics. [..] And grassroots activists have an ability to self-organize, to fund candidates they’re more interested in, going right around the Republican National Committee and senatorial committee. [..] Everything’s more democratized and Republicans should come to terms with that. They still wanna control things from the top down and if they do that, there will absolutely be a split. But my prediction would be that we take over the Republican Party.

Als de interviewer vraagt wie Kibbe met ‘we’ bedoelt, antwoordt de baas van Freedomworks dat hij het dan heeft over “activists that believe in freedom”.

Surrender caucus

Maar wie zijn dan die Congresleden die niet van vrijheid houden? Ted Cruz heeft een naam voor deze groep Republikeinen: de surrender caucus (in tegenstelling tot de fractie waar hij toe behoort, die wel gekscherend de suicide caucus wordt genoemd). Tijdens een radiointerview met Sean Hannity op 25 juli van dit jaar omschreef hij de surrender caucus als

the group that just want us to give in and who say: “Well, president Obama will never give in on his top priority..”

Deze mensen frustreren de junior senator uit Texas mateloos.

Why is it that we have to roll over when the American people are with us?

De surrender caucus en de oerconservatieven in het Amerikaanse Congres kwamen begin deze maand lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wat gebeurde is bekend: een shutdown van zestien dagen.

De conservatieve GOP’ers willen het liefst alle Republikeinse zetels vullen met conservatievelingen. In deze pogingen hebben ze bondgenoten gevonden in het Senate Conservatives Fund en Freedomworks. Ook zij steunen het conservatieve smaldeel van de Republikeinse partij. Niet alleen met steunbetuigingen en gezamenlijke optredens, maar met geld en een ervaren, grassroots, campagneorganisatie. Deze steun kan erg belangrijk zijn in de komende primaries. In tegenstelling tot ‘normale’ uitdagers hebben deze groeperingen namelijk wel het geld en de organisatie om het zittende Congresleden erg moeilijk te maken. En misschien is dat precies wat de conservatieve Afgevaardigden en senatoren wilden: de gematigde Republikeinen uitroken. Want de personele bezetting zou door de invloed van deze groepen na volgend jaar november wel eens een stuk conservatiever kunnen zijn dan het nu is.

2 thoughts on “Shutdown zet ‘surrender’ lijnrecht tegenover ‘suicide’

  1. Pingback: Jeb Bush doet een Hillary : Electiondeskusa

  2. Pingback: Pas maar op, verraders! | ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *