Elizabeth Warren doet ‘t niet

Hillary Clinton kan weer ademhalen; Elizabeth Warren blijft senator.

“Ik ga niet meedoen aan de race om het presidentschap en ik ben van plan mijn termijn gewoon af te maken.” Exit Elizabeth Warren en daarmee een gedroomde primary tussen haar en Clinton. Donderdagnacht maakte de senator bekend zich aan de beloften te houden die ze tijdens haar campagne voor de senaatszetel maakte: verantwoordelijke banken en het herstel van de Amerikaanse middenklasse. Hoe?

“We need to raise the minimum wage. (…) And we need to do it all across the country. Families who work full time should not live in poverty.”

Donderdag presenteerde het PEW Research Center de groeiende inkomensongelijkheid in Amerika prachtig in beeld. Minder fraai is de portee van de analyse – die ongelijkheid is namelijk alleen maar gegroeid en vanaf 1987 zelfs exponentieel ten opzichte van de onderste 99 procent.  Onderzoek van Emanuel Saez (Berkley) heeft de Amerikaanse economie zich tussen 2009 en 2012 goed hersteld, met een gemiddelde groei van inkomen van ruim 6 procent. Probleem is dat 99 procent van de gezinnen hun inkomen slechts 0,4 procent zagen groeien, het inkomen van de rijkste 1 procent groeide met 31,4 procent.

De statistieken geven Elizabeth Warren dus gelijk – de Amerikaanse middenklasse krijgt z\ware klappen, herstelt weliswaar licht, maar bij lange na niet zoals de 1 procent aan de top. 99 Procent is dan een heel groot electoraat dat door haar bediend had kunnen worden. Dat electoraat laat ze nu dus voor Hillary Clinton die de eerste ‘geheime primaries’ heeft ‘gewonnen’. Doodzonde natuurlijk voor alle journalisten, waaronder wij, die nu op zoek moeten naar nieuwe tegenstanders om de komende drie jaar kond te doen van de campagne binnen de Democratische Partij.

Chris Christie, de gedoodverfde kandidaat voor de Republikeinen, vond tijdens zijn eerste persconferentie na zijn aantreden, eerder deze week, zijn mogelijke kandidatuur ‘zonder betekenis’. Er bestaat een kans dat hij dat ook zonder betekenis houdt – dat Christie/Warren een ticket is voor 2020 en niet voor 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *