Obama’s gemiste momementum

De New Haven Register heeft gisteren al gedaan waar nabestaanden van de Newtown-slachtoffers bang voor waren: zij publiceerden de telefoontjes naar de hulpdiensten van mensen die vermoedden en later zagen dat er in basisschool werd geschoten. 

Op 14 december 2013 schoot de 20-jarige Adam Lanza zijn geweer leeg in Sandy Hook Elementary, Newtown Connecticut. Over tien dagen herdenkt Amerika de twintig omgekomen kinderen en zes volwassenen die daarbij om het leven kwamen. ‘Newtown’ is een begrip in Amerika en een waterscheiding tussen aanhangers van vrij wapenbezit en tegenstanders daarvan.

Het is ook het momentum dat Obama miste om wapenbezit in Amerika verder aan banden te leggen of, scherper misschien, het vermogen van de aanhangers van vrij wapenbezit om hun recht, ondanks de verschrikkelijke gebeurtenis, onaangetast te laten. Wat niet betekent dat alle tegenstanders van Obama wapens dragen en alle voorstanders ongewapend zijn – laat dat voorop staan. Hoe dan ook: wapenbezit in Amerika is over tien dagen weer even terug op de agenda. Ook dan zullen de stellingen betrokken worden en het debat over wapenbezit oplaaien. Of niet, natuurlijk.

In de aanloop naar de herdenking is een indrukwekkende ad verschenen. Moms Demand Action wil het verstand weer terugbrengen in het debat over wapenwetgeving in Amerika. En daarmee is ze een van de vele groeperingen in het land die hameren op regulering. Probleem is dat een crisis als Sandy Hook juist leidde tot meer wapenverkoop in Amerika. De beelden van de angstige kinderen en het verdriet van de ouders weegt blijkbaar niet op tegen de fel bekritiseerde oneliner van NRA-vice-voorzitter Wayne LaPierre. Die stelde, daags na het tragische lot van de zesentwintig slachtoffers vorig jaar dat “The only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun.”

 

De telefoontjes die de New Haven register gisteren publiceerden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *