Cruzin’ for conservative America

Ted Cruz is de architect van de shutdown, een man met ambitie, namelijk het presidentschap. En hele conservatieve Republikeinen gunden hem dat dit weekend ook. 

Het gaat snel met de carrière van Ted Cruz. De Texaan zit nog geen jaar in de Senaat, maar wordt nu al gezien als het brein achter de harde oppositie tegen Obama. Het was Cruz die de Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden heeft verteld om hun poot stijf te houden in hun strijd tegen de Affordable Care Act. En niet Speaker of the House John Boehner. Sommige mensen noemen de Texaan dan ook de shadow speaker. Daar zijn niet alle Republikeinen in Washington blij mee. Wat Cruz niet van zijn grootste ambitie weerhoudt: het presidentschap.

Values Voter Summit

Op de Values Voter Summit kreeg de senator dit weekend de kans zich te presenteren. Hij kreeg al meteen de openingsochtend de handen op elkaar. Hij werd zeven keer onderbroken door demonstranten, maar dat mocht de pret niet drukken. Dat we Cruz’ ambitie serieus moeten nemen, blijkt wel uit het feit dat MSNBC de speech van de junior senator live uitzond. Erkenning dus, ook van serieuze Amerikaanse media. Opvallend is dat FOX News – hét televisiekanaal voor de Republikeinen – ervoor koos dit niet te doen. Het duidt het ambivalente enthousiasme over de senator binnen de Republikeinse partij. Maar niet op de Summit, waar gelijkgestemden ook gelijk stemden.

Straw Poll

Op de Values Voter Summit wordt elk jaar namelijk een zogenaamde straw poll gehouden: een peiling onder de aanwezigen over hun favoriete presidentskandidaat. Uit deze straw poll bleek dat potentiële presidentskandidaten Rand Paul, Marco Rubio en Paul Ryan nog behoorlijk wat werk te doen hebben willen ze een kans maken in 2016. Dit trio werd respectievelijk vierde, vijfde en zesde. Op de gedeelde tweede plaats eindigden dokter Ben Carson – neurochirurg, FOX News-commentator en Obamacare-hater (in zijn worden: ‘Erger dan de slavernij’) – en de oerconservatieve Rick Santorum. Santorum is voormalig-senator uit Pennsylvania. In 2012 deed hij al een gooi naar de Republikeinse nominatie voor de Presidentsverkiezingen. Carson en Santorum kregen tijdens de straw poll dertien procent van de stemmen.

Maar de absolute winnaar van de straw poll was Ted Cruz. Hij kreeg maar liefst 42 procent van de stemmen. Nog nooit in de geschiedenis van deze straw poll (sinds 2007) won iemand met zo’n grote marge. Dat is een flinke steun in de rug, want – in de woorden van Tony Perkins, voorzitter van de Family Research Council Action (organisatoren van de Values Voter Summit):

The Values Voter straw poll reveals what conservative, Republican-leaning voters are looking for in a potential candidate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *