Meeste economische groei in rode staat, minste in blauwe staat

North Dakota groeit als kool. En de Republikeinen domineren er de politiek.

Stel: we geven u duizend dollar. U mag die beleggen in het Bruto Product van staten. Anders gezegd: het percentage BSP (Bruto Statelijk Product) is gelijk aan uw rendement op het ingelegde vermogen. Welke staten doen het dan goed en welke partij levert er de gouverneur, Afgevaardigden en Senatoren?

Voor de wind

Als u duizend dollar heeft, zou ik het steken in North Dakota. De staat kende vorig jaar een groei van maar liefst 13,4 procent. En het is er vergeven van de Republikeinen. De gouverneur (Jack Dalrymple), één van beide Senatoren en de enige Afgevaardigde in het Huis behoren tot de GOP. Een stevige rode staat, zou je kunnen stellen. En het gaat er economisch voor de wind.

Zuiderburen

De conclusie dat de GOP zorgt voor economische groei, is echter te snel getrokken. Want de zuiderburen (South Dakota) doen het een stuk minder. Zij staan met een economische groei van 0,2 procent op de 46ste plaats van alle Amerikaanse state. En in South Dakota is het, net als bij hun noorderburen, vergeven van de Republikeinen. De gouverneur (Dennis Daugaard), één van beide Senatoren en één van de twee Afgevaardigden is lid van de GOP. Dat lidmaatschap is dus geen garantie voor succes. Scoren de Democraten dan beter?

Slechtste van de klas

Nee en nee. De Democraten hebben zo hun successen en falen. Oregon heeft een groei van 3,9 procent en daarmee de derde staat in Amerika. De staat heeft een Democratische gouverneur, John Kitzhaber, twee Democratische Senatoren en vier van de vijf Afgevaardigden zijn van Democratische huize. Ze doen het goed. Het Democratisch gedomineerde Connecticut (iedereen is lid van de partij: gouverneur Dan Malloy, beide Senatoren en alle (5) Afgevaardigden) waren niet beter dan de slechtste economische groei van 2013: -0,1 procent.

Republikeins rendement

Probleem: de beste Democratische staat (Oregon) doet het vele malen slechter dan de beste Republikeinse staat (North Dakota), een verschil van (13,4-3,9) 9,5 procent. En dat verschil is er ook aan de onderkant. De slechtste Republikeinse staat (Wyoming; met een Republikeinse gouverneur Matt mead, twee Senatoren en de Afgevaardigde van de GOP) doet het beter dan de slechtste Democratische staat, Connecticut. Het verschil (0,2-(-0,1) 0,3 procentpunten. Al met al lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat u voor rendement toch echt bij een door Republikeinen gedomineerde staat moet zijn. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *