Christie wint, maar niet genoeg

Christie en McAuliffe wonnen Election Day. McAuliffe deed wat hij moest doen en Christie heeft nog niets bewezen – 2016 eist meer dan Democraten kunnen verslaan. Sterker: als hem dat lukt, zijn zijn kansen in 2016 nihil.

Biden framede de verkiezing in Virginia als een referendum tussen ‘zijn’ Democraten en de Tea Party. En die heeft ‘hij’ (of beter: Terry McAuliffe) gewonnen. Met prima cijfers; ook demografisch gezien. Virginia in the pocket, net als tijdens de presidentsverkiezingen in 2012. Toen won Obama met 50,8 procent (Romney haalde er 47,8 procent). McAuliffe voldoet dus aan de verwachtingen – niet meer dan dat. 

Saai

Noordelijker heeft Chris Christie een puiker staaltje werk geleverd. In de staat die Obama won in 2012 met maar liefst 58,0 procent, tegen een ‘schamele’ 40,9 procent van Romney, mocht de zittende gouverneur met overmacht aanblijven; 60 procent van de stemmen voor de Republikein, 33 procent van tegenstandster Barbara Buono. Christies exit polls zien er minder florissant uit (weinig steun van zwarten en maar net 51 procent onder Latijns-Amerikanen), maar wie klaagt daarover?

Hij kreeg het meeste geld, de meeste aandacht en de beste peilingen. Dus – zo werkt politiek nu eenmaal ook – uiteindelijk ook de meeste stemmen van het electoraat. Maar is hij ook de kandidaat voor 2016? Waar de Democraten tijdens hun secret primary al hebben gekozen voor Hillary Clinton, is bij de GOP allerminst bekend wie de kandidaat zou moeten zijn. Christie heeft goede kaarten – maar zijn partij (lees: aanhang in de rest van Amerika) is hopeloos verdeeld. Dat is fijn voor commentatoren, maar verdrietig voor hem. 

Sterker: er maakt zich een grote paradox meester van Christies situatie.

Zelfs met deze enorme overwinning op zak komt hij binnen zijn eigen partij niet verder. Hij heeft, anders dan Rubio en Ryan, weliswaar laten zien wat hij kan. Maar dat zicht kan door allerlei vertroebelingen tot 2016 langzaam vervagen. Wat dat betreft komt zijn herverkiezing te vroeg. Gisteren heeft hij bovenal heeft de Democraten verslagen. Om in 2016 echter mee te mogen doen, zal hij de Tea Party moeten verslaan. En als hij dat doet, wordt hij weer kwetsbaar voor de Democraten en gematigden. 

Christie heeft gewonnen, zeker. Maar hij is nog niet veel wijzer.

One thought on “Christie wint, maar niet genoeg

  1. Pingback: Chris Christie's persconferentie van de waarheid | ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *