Virginia kiest voor/tegen* Tea Party/Democraten*

Wie niet kan wachten tot de midterm elections om te weten of het electoraat de Tea Party òf Barack Obama zat is, kan z’n geluk op. Een van de meest besproken campagnes van dit moment bereikt vandaag z’n hoogtepunt: de gouverneursverkiezing van Virginia. (Gelieve bij de asterisk in de kop door te halen wat niet van toepassing is. Dank!)

Virginia is van oudsher een Republikeinse staat. Barack Obama was in 2008 de eerste Democratische presidentskandidaat sinds 1964 die de kiesmannen van the Old Dominion wist te winnen. De politieke afkomst van de gouverneurs is evenredig verdeeld: beide partijen hebben sinds ’64 zes gouverneurs mogen leveren. De huidige gouverneur is een Republikein; de volgende zou zomaar een Democraat kunnen zijn. Dat zou dan weer wel een trendbreuk zijn: sinds 1977 won de partij van de zittend president in de staat geen gouverneursverkiezing meer.

Terry McAaullif

Terry McAuliffe (Democraat) en Ken Cuccinelli (Republikein) hopen vannacht hun overwinning te kunnen vieren. Aan steun voor hun campagnes zal het in ieder geval niet gelegen hebben. Beide partijen hebben deze verkiezing namelijk aangegrepen om te gebruiken als referendum over de nationale politiek. Zondag kreeg McAuliffe on the campaign trail hulp van president Obama, terwijl gisteren vice-president Biden nog even bij hem langs kwam. Eerder al kreeg de Democraat steun van zowel Bill als Hillary Clinton.

McAullif is dan ook een textbook Democraat. Hij wil het gebruik van steenkool verminderen, wil minder afhankelijk zijn van olie maar wil wel werken aan schone energie. Daarnaast steunt hij het recht op abortus, steunt hij de Affordable Care Act, is hij voor background checks voor mensen die wapens willen kopen en steunt hij het homohuwelijk.

Ken Cuccinelli

Ken Cuccinelli kreeg ook steun van grote namen uit zijn partij. Dit weekend reisden Scott Walker (gouverneur van Wisconsin), senator Marco Rubio en (voormalig) Afgevaardigde Ron Paul met de Republikein mee. Eerder al verscheen ook Ted Cruz bij een van Cuccinelli’s bijeenkomsten. Opvallend is dat alle grote namen die Ken Cuccinelli steunen behoren tot de Tea Party.

Niet vreemd: Ken Cuccinelli behoort zelf tot die factie, blijkt ook uit zijn CV: hij was de openbaar aanklager van Virginia. Als state attorney was hij van 2009 tot 2013 uitgesproken over zaken die de Tea Party na aan het hart liggen. Zo is hij een overtuigd klimaatscepticus (hij klaagde zonder duidelijke reden de klimaatwetenschapper Michael E. Mann aan vanwege diens werk aan de University of Virginia), is tegen abortus, tegen immigratie, tegen sexuele voorlichting op school, tegen homoseksualiteit en voor vrij wapenbezit. Cuccinelli zou je ‘de’ archetypische Tea Partier kunnen noemen.

Boosdoener

En daar hebben beide politieke partijen handig gebruik van gemaakt. Met hun uitgebreide steun – zowel financieel als door partijbonzen die persoonlijk aanwezig zijn tijdens de campagne – is de gouverneursverkiezing van Virginia  een referendum geworden: een referendum over de shutdown schuldvraagMorgen weten we of het McAullif lukt om voor het eerst sinds 1977 als partijgenoot van de president de gouverneursverkiezing te winnen. Als we de peilingen mogen geloven gaat hem dat lukken: in alle peilingen staat de Democraat gemiddeld bijna zeven procent voor op zijn Republikeinse tegenstander Cuccinelli.

2 thoughts on “Virginia kiest voor/tegen* Tea Party/Democraten*

  1. Pingback: Christie wint, maar niet genoeg | ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Voor wetesnchappers in publicitaire nood | Followed Up (by VanDerLubben)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *