Amerikaanse dynastieën

Amerika kent een aantal politieke families die steeds maar weer goede kandidaten weten te leveren. De Kennedy’s, de Clintons en de Bush’s. Misschien komt daar binnenkort een nieuwe familie bij: de Carters.

Vandaag stelde een Carter-telg zich verkiesbaar voor een hoog politiek ambt. Jason Carter (kleinzoon van) wil graag in de voetsporen van zijn opa treden en volgend jaar gouverneur van Georgia worden. Jason Carter begon zijn politieke carriere als senator in de senaat van Georgia (net als zijn opa) en doet nu dus een gooi naar het gouverneurschap (net als z’n opa). Hij moet het – waarschijnlijk – opnemen tegen zittend gouverneur Nathan Deal.

Winnen!

Nathan Deal is de zittend gouverneur van Georgia. Hij is pas de tweede Republikeinse gouverneur van Georgia sinds de Reconstruction Era (de terugkeer van het zelfbestuur voor de Zuidelijke staten na de Amerikaanse burgeroorlog). Aan de andere kant weten de Republikeinen het laatste decennium wel bijna alle belangrijke politieke posten te bezetten. Beide senatoren en negen van de veertien afgevaardigden zijn lid van de GOP. De Grand Old Party levert ook al sinds 2003 de gouverneur van de Peach State. Ondanks dat de Republikeinen al een decennium de boventoon voeren in Georgia, heeft Jason Carter alle vertrouwen in een overwinning.

I wouldn’t be getting in this race if I didn’t think I was going to win. I’m still mad that I finished second in my law school class. I’m not in this to finish second. I think we have every opportunity to win.

Het zal nog even duren voordat Jason Carter weet wie zijn tegenstander wordt volgend jaar: Deal moet namelijk een aantal zware tegenstanders verslaan om opnieuw de Republikeinse kandidaat te worden.

Kapers op de kust

Maar dat is niet de enige serieuze tegenstand voor de GOP in Georgia. Ook Michelle Nunn gaat namelijk een poging doen een Republikein te verslaan. Saxby Chambliss is haar doelwit. Volgens de geruchten is Michelle Nunn door de president zelf gekozen als Democratische kandidaat in Georgia. Heel gek is dat ook weer niet: Nunn is namelijk de dochter van voormalig senator Sam Nunn. Sam Nunn is geen onbekende in de Amerikaanse politiek: van 1972 tot 1997 zat hij namens Georgia in de Senaat. <<

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *