Money, money, money

Follow the money en u weet hoe het staat met al die verkiezingen in Amerika. En er gaat veel, heel veel geld om. 

Democratie is duur. Heel duur. Tot nu toe spenderen alle kandidaten voor een plek in het Congres (Huis of Senaat) ruim 422,1 miljoen dollar. Geld bedoeld voor advertenties, campagne-activiteiten, flyers, buttons en het broodnodige advies van politieke professionals.

Rijke Republikeinen (en Demcoraten)

In die geldrace doen Republikeinse kandidaten voor een zetel in het Huis het beter (met gemiddeld 438 duizend dollar) dan de Democratische kandidaten (gemiddeld 377 duizend dollar). In de Senaat is dat beeld omgekeerd en geven Demcoraten momenteel meer uit (gemiddeld 2,4 miljoen dollar per kandidaat) dan Republikeinen (gemiddeld 933 duizend dollar).

Duurste race Senaat

In 2012 werd het meeste geld opgehaald en uitgegeven in de race voor de zetel in de Senaat voor Massachusetts – de race tussen Scott Brown en Elizabeth Warren. Brown haalde ruim 28 miljoen dollar op en gaf er ruim 35 miljoen uit. Warren haalde 42 miljoen dollar op en gaf dat vervolgens ook uit.

Veel klein bier

Het zijn gigantische bedragen, interessant is om te zien dat het bedrag van Warren vooral bestond uit kleine giften – 45 procent van haar bijdragen waren ‘klein0 (50 dollar of minder)’, 53 procent waren ‘groot’ (50 dollar of meer). Scott haalde 16 procent ‘kleine’ donaties op en 66 procent ‘groot’. Niet alleen het totale opgehaalde en uitgegeven bedrag, ook waar dat geld vandaan komt (een aantal hele diepe zakken of heel veel kleine beursjes) zegt mogelijk iets over de kansen van een kandidaat.

Duurste Race Huis

De duurste race om een zetel in het Huis was in 2012 in Florida (District 18) tussen Allen West (R) en Patrick Murphy (D). Opvallend is dat Murphy ‘slechts’ 4,8 miljoen dollar ophaalde en daar 4,4 miljoen aan uitgaf om de strijd te winnen. Het was de duurste strijd om een Huiszetel in de Amerikaanse geschiedenis, want West haalde ruim 19 miljoen dollar op en gaf er 18 uit – om te verliezen … Beide kregen 50 procent van de stemmen, wat leidde tot een flinke staart. De marge van Murphy was klein, erg klein. Ondanks het enorme geïnvesteerde vermogen moest West het hoofd buigen:

“While there are certainly still inaccuracies in the results, and the actions of the St. Lucie County and Palm Beach County Supervisors of Elections rightly raise questions in my mind and for many voters, after much analysis and this past weekend’s recount in St. Lucie County, our legal team does not believe there are enough over-counted, undercounted or fraudulent votes to change the outcome of the election

Duurste soort race

Rijst de vraag wat een gewonnen race nou kost. Antwoord: dat ligt aan het soort race. Wie herkozen wil worden voor een zetel in het Huis, betaald het minst – gemiddeld 1,4 miljoen dollar per campagne. Een open seat (er zijn alleen maar uitdagers en geen incumbents) is duurder en kost gemiddeld 1,5 miljoen. Het duurst is de strijd tussen twee incumbents. Vaak komt dat niet voor, maar als het gebeurt, betalen winnaars gemiddeld 3,1 miljoen dollar. Ruim twee keer zoveel als bij de andere typen races. In 2012 waren dat er 13.

Duurste kandidaat

Welke politicus is dan het meest succesvol? Ed Markey (Senaat, D) doet het met ruim 9,7 miljoen opgehaalde dollars het beste, op de voet gevolgd door Speaker of the House John Boehner (R) met 9,0 miljoen. Markey was al lid van het Huis tussen 1976 en 2013 en won in 2013 zijn senaatszetel. In 2012 versloeg hij zijn tegenstander Tom Tierny met 76 procent van de stemmen – een landslide zoals dat heet. Ook financieel hield Markey weinig van zijn tegenstander over. De Senator gaf ruim 1,1 miljoen dollar uit. Zijn tegenstander kwam niet verder dan een schamele 15 duizend dollar.*

* Alle cijfers zijn afkomstig van OpenSecret.org 

 

One thought on “Money, money, money

  1. Pingback: Scott Brown steekt grote teen in electorale badwater | ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *