Tegenstanders buiten Romney's verspreking uit

De aangekondigde aanvallen hebben niet lang op zich laten wachten. Eergisteren versprak Romney zich door tijdens een interview op CNN te zeggen dat hij zich geen zorgen maakte over de armste Amerikanen. Gisteren lieten zijn tegenstanders van zich horen.

Newt Gingrich

Newt Gingrich sprak gisteren zijn aanhangers toe in Reno, Nevada. Hij viel in zijn speech direct bij het begin de voormalig gouverneur van Massachusetts aan op zijn uitlatingen over de armste Amerikanen.

I really believe that we should care about the very poor, unlike Governor Romney. But I believe we should care differently than Barack Obama. Both Romney and Obama think a “safety net” of government programs is all that’s needed. What the poor need is a trampoline, so that they can spring up … So I’m for replacing the safety net with a trampoline.

President Gingrich zou zich juist wel druk maken om de armste en werkloze Amerikanen. Hij zou ze voorzien van een werkloosheidsuitkering en mensen training aanbieden om snel weer aan de slag te gaan. De Romney-campagne reageerde direct. Volgens Amanda Henneberg, woordvoerder van de Romney-campagne, kiest Gingrich de kant van de Democraten als hij de uitlatingen van Big Mitt op deze manier verdraait.

Rick Santorum

Ook Rick Santorum deed een duit in het zakje. Santorum voerde gisteren campagne in Missouri. Op KMOX, een radiozender in St. Louis, noemde hij de uitlatingen van Romney in de eerste plaats hardvochtig.

I think it shows a callousness on the part of Governor Romney. I mean this is a situation where we’re talking about people who are in the margins of society and we better care about them.

Daarnaast gaf hij – net als Gingrich – aan dat Romney fout zit als hij zich te richt op het vangnet voor de allerarmsten. Hij moet juist een manier zoeken om die mensen uit hun penibele situatie te krijgen.

To suggest that all we need to do is worry about the social safety net…No…NO! You don’t focus on the social safety net, you focus on how you create a ladder of success for the very poor. It shows that Governor Romney looks at people…in this case ‘the poor’…differently. Like being very poor is a disability.

Conservatieve analisten

Gisteren liet ook een drietal opiniemakers zich uit over de opmerking van Romney. Erick Erickson, hoofdredacteur van het conservatieve weblog RedState, neemt in een artikel afstand van de toch al door hem gehate Mitt Romney.

The poor, after all, have food stamps and Medicaid. But don’t worry. If the safety net is broken, Patrician Mitt Romney will fix it so the poor can stay comfortably poor.

Grover Norquist is voorzitter van de groep Americans for Tax Reform, een groep die zich inzet om elke vorm van belastingverhoging tegen te gaan. In een tweet valt hij Big Mitt aan op zijn uitlatingen. Volgens Norquist willen conservatieven de armsten juist wel helpen. Als je de allerarmsten aan een baan, spaargeld en bezittingen weet te helpen, kweek je namelijk een nieuwe groep Republikeinen.

Volgens de conservatieve columnist Charles Krauthammer was de uitspraak van Romney het zoveelste bewijs dat hij simpelweg niet precies weet wat conservatieve Amerikanen van bepaalde zaken vinden.

The real problem here is that it shows he doesn’t have fluency with conservative ideas. Conservatives are not the one who engage in the war of the classes or division of American classes. Obama, the Democrats will win that kind of argument every day. The moral case for conservative economics is that our policy is going to help everybody, including the poor.

Conservatief Amerika was al niet erg enthousiast over Mitt Romney. Deze uitspraken lijken hem geen goed te doen onder deze stemmers.

Democratic National Committee

Maar het zijn niet alleen aanvallen uit eigen kring die Romney voor zijn kiezen krijgt. Ook de DNC verspilde geen seconde om deze uitglijder van Romney tegen hem te gebruiken. Gisteren stond er een attack ad op internet waarin Romney wordt weggezet als een harteloze man die geen oog heeft voor het lot van de allerzwaksten in de samenleving.

_

Als Mitt Romney de Republikeinse kandidaat wordt, zullen de Democraten deze uitspraken in de campagne tegen hem gebruiken. Zij zullen Romney weg willen zetten als een kille kapitalist die alleen oog heeft voor de allerrijkste. Met dit soort uitspraken zou dat zomaar  kunnen lukken.

Big Mitt heeft dan wel het momentum te pakken van een overwinning in Florida, gaat ruim aan kop in Nevada en heeft het meeste geld en de beste organisatie van alle Republikeinse kandidaten, toch is deze verkiezingsstrijd nog geen gelopen race. De kritiek van de conservatieve vleugel geeft aan dat zij nog steeds moeite hebben met Romney als presidentskandidaat. Met de volatiliteit van het electoraat kan Romney zich uitglijders als deze eigenlijk niet meer veroorloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *