Hoe politiek een auto-commercial kan zijn

De Super Bowl is goed voor mooie sportbeelden, traditioneel is de finale van de Amerikaanse football competitie ook het moment voor historische commercials. Televisietijd tijdens de pauze is verschrikkelijk duur. Logisch, want het aantal kijkers neemt elk jaar toe. Dit jaar keken ruim 111 miljoen Amerikanen, een record.

Niet vreemd dat Chrysler zendtijd heeft gekocht voor een ruim twee minuten durende commercial. De titel van de ad ‘It’s Halftime in America’, ingesproken en in geacteerd door Clint Eastwood, heeft wat stof doen opwaaien. Ook niet voor het eerst trouwens – ophef is de essentie van de reclamewereld. De ad van Chrysler/Eastwood verwees namelijk niet alleen naar de rust tijdens de wedstrijd tussen New York Giants en de New England Patriots, maar ook op de politieke en economische situatie in het land. Eastwood, Republikein, heeft volgens velen in de commercial voor de autofabrikant een politieke boodschap versleuteld.

De acteur/regisseur loopt in het filmpje (vermoedelijk) door de straten van Detroit – de stad die harde klappen heeft gekregen in de aanloop van en tijdens de economische crisis. Tussen de beelden van Eastwoods wandeling zijn foto’s en scenes versneden die de vervallen stad laten zien. De voice over, ook van Clint, vertelt over de grootsheid van het land, over de situatie waarin het zich nu verkeerd en de veerkracht die Amerika heeft om na een knock down weer op te staan. het is, aldus een dramatische Eastwood in close up, half time in America.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *