Ted Cruz wil president worden, geen Canadees

Ted Cruz is een van de Republikeinen die een gooi wil doen naar het presidentschap. Althans, dat wordt aangenomen, officieel heeft de Texaanse senator hier nog niets over gezegd natuurlijk. Maar aannemelijk is het wel. Vorige week sprak hij al op een bijeenkomst in Iowa (een van de eerste staten waar een Republikeinse voorverkiezing plaats zal vinden), waar zowel hij als (mogelijk) concurrent Rand Paul nu alvast zieltjes probeerden te winnen.  Hoewel Cruz in oktober alweer terugkeert naar The Hawkeye State, betekent dat natuurlijk niet dat hij tot die tijd op zijn handen gaat zitten. Gisteren sprak de senator op een fundraiser in New Hampshire, nog zo’n staat waarin de voorverkiezingen vroeg gehouden wordt en dus toonaangevend is.

Ironisch probleem

Maar Ted Cruz zit met een probleem. In 2008 zetten de Republikeinen hard in op de nationaliteit van Barack Obama. Hij zou een Keniaan zijn, of in ieder geval geen echte Amerikaan en kon daarom helemaal geen president worden. Waar uit het geboortecertificaat duidelijk werd dat Obama wel degelijk in Amerika was geboren, ligt dat bij Cruz net iets anders. Hij is in Canada geboren, maar beide ouders waren wel Amerikaan. Hij kan ook aanspraak maken op een Canadees paspoort, maar heeft dat nooit gedaan. Maar omdat de senator nooit afstand heeft gedaan van de Canadees burgerschap, zou hij toch een dubbel paspoort hebben. Hoogste tijd om daar afstand van te nemen, dacht de Texaan.

Now the Dallas Morning News says that I may technically have dual citizenship. Assuming that is true, then sure, I will renounce any Canadian citizenship. Nothing against Canada, but I’m an American by birth and as a U.S. Senator, I believe I should be only an American.

Ook het afwijzen van het Canadees burgerschap zorgde in deze nieuwsluwe tijd voor de nodige reacties. Nu The Daily Show en The Colbert Report op vakantie zijn, deed CNN z’n best om op een grappige manier op dit onderwerp te reageren. Aan u om te oordelen of dat is gelukt.

De Amerikaanse grondwet zegt voor de rest overigens niets over de mogelijkheid om met een dubbel paspoort president te kunnen worden, maar dat is natuurlijk weer een ander verhaal.

<<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *