Niet het moment voor Chris Cristie?

Chris Christie lijkt zich warm te lopen voor het presidentschap. Al tijdens de campagne van 2012 waren er de nodige mensen die hoopten dat hij een gooi zou doen naar de nominatie en alle andere kandidaten probeerden zijn steun te bemachtigen. Zijn kaarten hield hij lang tegen de borst. Het heeft er echter alle schijn van dat hij in 2016 wel in de ring stapt. En waarom ook niet. Christie is in zijn eigen staat, heeft – helemaal sinds de orkaan Sandy – een nationaal profiel en spreekt zowel Democraten als Republikeinen aan. Maar is dit het juiste moment voor de gouverneur van New Jersey?

GOP moet conservatiever

Na de verkiezingsnederlaag leek het er even op dat de Republikeinen dachten dat er iets moest veranderen om ooit nog een keer het presidentschap te veroveren. Analisten verklaarden dat de partij minder extreme en conservatieve standpunten in moest nemen en de stem van de minderheden moest weten te winnen. Een gematigde Republikein zou meer kans hebben te winnen van een Democraat dan een conservatieve. Alleen denken hun kiezers daar heel anders over te denken.

PRC GOP Positions - 24 augustus 2013Uit een peiling van het Pew Research Center blijkt dat Republikeinen – jong en oud – vinden dat er iets moet veranderen binnen de GOP. Dan hebben de kiezers het niet over kleine veranderingen en nuanceverschillen, maar (belangrijke) standpunten moeten opnieuw gekalibreerd worden. De vraag welke richting de Grand Old Party dan moet kiezen, kan verbazen. De koers moet niet verlegd worden naar het midden, maar juist naar rechts. De Republikeinen moeten conservatiever worden, niet gematigder. Dat kan nog een probleem worden voor Christie.

Chris Christie en homoseksualiteit

Deze week tekende Chris Christie een wet die het verbiedt om de seksuele geaardheid van mensen te veranderen. Na Californi├ź is New Jersey de tweede staat met een dergelijke wet. Hoewel de gouverneur niets zei bij het tekenen van deze wet, bracht zijn woordvoerder later toch een onderdeel van een interview van Christie onder de aandacht. In 2011 interviewde Piers Morgan de baas van the Garden State. In dat interview zei Christie dat – hoewel zijn geloof er anders over denkt – hij niet gelooft dat homoseksualiteit een zonde is. Mensen kunnen er simpelweg niets aan doen.

Als de GOP conservatiever moet worden van haar kiezers, is dit dan wel het moment voor een gematigd Republikein als Christie om mee te dingen naar de Republikeinse nominatie?

<<

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *