Schuldenplafond gaat waarschijnlijk omhoog

Heeft Obama zijn zin? Nee, want Boehner houdt het publiek voor dat niet iedereen gekregen heeft wat-ie zou willen. Nog maar net terug uit de bijeenkomst met een delegatie uit het Huis bij de president, tempert Boehner zojuist de gemoederen. Ja, er komt wat Boehner betreft uitstel van executie – de debt ceiling kan tijdelijk omhoog. Let wel: na veel pogingen van de Republikeinen om de impasse vlot te trekken. Dus: dankzij Boehner c.s. (zie video 1).

En Obama? Hij is blij. Blij dat betrokkenen ‘koel’ zijn gebleven. Obama denkt dat het beter zou zijn als het Congres de debt ceiling verder te verhogen – beter dan de zes weken die hij nu heeft gekregen. Hij ziet graag dat de ‘nucleaire bom die default heet’ de  ‘mottenballen zou ingaan’. Nu is dat in het voorstel van Boehner waarschijnlijk tot 22 november. De deal is nog altijd niet definitief.

Republikeinen in het Huis en Obama in het Witte Huis kunnen zich de komende weken opmaken voor een nieuwe strijd om de Zwarte Piet. Vraag rijst welke consequenties deze ‘nederlaag’ (meer schulden op kortere termijn en geen defunding van Obamacare) heeft voor Boehner. Commentatoren vrezen dat Boehner zijn voorstel aan Obama intern niet verkocht krijgt. En: hij moet volgend jaar worden herkozen; zowel als afgevaardigde als voorzitter van de Republikeinse fractie. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *