Romney wint, Santorum hoopt op Pennsylvania

Gisteren waren er in drie staten voorverkiezingen. De inwoners van Wisconsin, Maryland en District of Columbia gingen naar de stembus. Voordat de uitslag bekend was, was Mitt Romney de grote favoriet in alledrie de staten. Rick Santorum kon alleen maar hopen op een goed resultaat in Wisconsin.

Mitt Romney

Mitt Romney wist gisteren alle primaries te winnen. In totaal won Big Mitt vannacht 85 kiesmannen. Zijn grootste uitdager won er slechts zes. In District of Columbia – waar Santorum niet aan de verkiezingen meedeed – kreeg de voormalig gouverneur van Massachusetts maar liefst zeventig procent van de stemmen en ook in Maryland was het verschil met de runner up groot. Alleen in Wisconsin was het spannend, maar wist Mr.Goodhair met een verschil van vijf procent van de stemmen toch te winnen. Op dit moment heeft Romney ruim twee keer zoveel delegates dan Santorum. In zijn overwinningsspeech liet hij dan ook merken dat ook hij nu wel zeker is van de overwinning in de Republikeinse verkiezingsstrijd. Voor het eerst sinds de voorverkiezingen begonnen zijn noemde hij zijn Republikeinse tegenstanders niet eens, maar had hij het alleen maar over Barack Obama.

Mitt Romney krijgt regelmatig het verwijt dat hij out of touch met de Amerikaanse burger is. Romney heeft de neiging de gewone man te vergeten als hij het heeft over belachelijke weddenschappen, zijn gebrek aan zorgen voor de armste Amerikanen, zijn vrouw die meerdere Cadillacs heeft of zijn huis met autoliften. Toch verweet hij gisteren dat niet hij, maar Obama de Amerikaanse burger niet begrijpt. Al is dat volgens Big Mitt niet helemaal zijn schuld. “It’s enough to make you think that years of flying around on Air Force One, surrounded by an adoring staff of true believers telling you what a great job you are doing, well, that might be enough to make you a little out of touch.” Romney’s overwinningsspeech was een waarschuwing voor de Obama-campagne:  Mitt Romney is er klaar voor.

Rick Santorum

Santorum zag gisteren zijn grootste concurrent verder uitlopen. Zelfs de kandidaat uit Pennsylvania zal nu langzamerhand wel in gaan zien dat – hoewel het theoretisch nog mogelijk is om de Republikeinse nominatie te winnen – het in de praktijk bijna onmogelijk wordt om Mitt Romney te verslaan. Toch wil hij nog niet opgeven. Er komen met New York, Pennsylvania, Texas en Californië nog een paar verkiezingen aan waar per staat veel kiesmannen te verdelen zijn.

De kandidaten hebben nu drie weken de tijd tot de volgende verkiezingen. Op  24 april is het de beurt aan Connecticut, New York, Rhode Island, Delaware en Santorum’s eigen Pennsylvania om naar de stembus te gaan. Die dag  zijn er meer dan 130 kiesmannen te verdelen. Een maand later staat Texas – met maar liefst 155 delegates – op het programma. Een goed resultaat op 24 april zou de Santorum-campagne een nieuwe kickstart kunnen geven. En dat is precies waar hij op hoopt.

In zijn speech gisteravond begon Santorum in ieder geval aan zijn campagne in zijn native Pennsylvania. In 2006 werd hij door deze staat na een landslide nederlaag teruggeroepen uit de Amerikaanse senaat. Hij hoopt echter dat de inwoners van The Keystone State hem dit jaar wel steunen. “You know who I am. You’re going to hear a lot of things being thrown, as has happened in all the other states. We’ve seen a whole lot of negative campaigns. But you know me. You know how hard I work. You know how strongly I believe in the things and the values that southwestern Pennsylvania instilled in me.

Newt Gingrich en Ron Paul wisten gisteren niet te overtuigen. Geen van beide kandidaten wist in een van de staten meer dan twaalf procent van de stemmen binnen te halen. Waar het nog maar de vraag is hoe lang Santorum nog mee zal doen in deze nominatierace, kan deze vraag ook gesteld worden over deze beide kandidaten. Over drie weken zijn de volgende primaries, maar de komende drie weken zullen niet saai worden. Na Pennsylvania zullen we meer weten over de kandidatuur van Rick Santorum. Daarvoor horen we misschien al iets over de kandidatuur van Newt en Ron. <<

One thought on “Romney wint, Santorum hoopt op Pennsylvania

  1. Pingback: Obama vs. Romney nu (on)officieel van start - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *