Obama vs. Romney nu (on)officieel van start

Met de laatste kralen aan Romneys ketting (hij heeft nu de helft van het benodigde aantal delegaties op zak) is deze week, onofficieel, de presidentiële campagne begonnen. Obama gaf eerder al een schot voor de boeg. Ten overstaan van verslaggevers en journalisten framede hij de campagne als de strijd om de Amerikaanse middenklasse en zette de Republikeinse ideolgie weg als nauwelijks verhuld Sociaal Darwinisme. Vannacht sloeg Romney terug, net als Obama ten overstaan van de verzamelde pers.

In een zorgvuldig geregisseerd optreden van een half uur (Obama nam een uur de tijd), liet Romney zijn directe tegenstanders binnen de GOP met rust en richtte zijn pijlen exclusief op POTUS. Volgens de Washington Post was de barrage overtuigend:

“trillion-dollar deficit . . . largest tax increase in history . . . end Medicare as we know it . . . inaction on entitlements . . . hide-and-seek campaign.”

De vraag waar de politieke redactie van die krant mee worstelt, is of de boodschap de stuntelige presentatie van Romney gaat overleven. Dana Milbank, Post-redacteur,  haalt de woorden aan van de voormalige honballer Yoggi Berra: als politiek gaat over persoonlijkheden, dan is Romney een ge-wel-di-ge underdog. Niet alleen de Washington Post ziet beren op Romneys weg naar het Witte Huis. Gallup onderzocht het Onafhankelijke electoraat in de swing states en vond daar vooral aanhangers voor Obama. Nu het er echt om gaat spannen, neemt Obama de leiding in de strijd om de onafhnakelijke kiezer.

Maar voordat de campagne om het Witte Huis echt kan losbarsten, moeten die andere GOP-kandidaten eerst de strijdbijl begraven. Santorum kreeg dat advies van John McCain, Newt Gingrich blijft volharden en meldde gisteren dat hij blijft strijden totdat Romney de 1.144 delegaties binnen heeft. De voormalige Speaker heeft zijn hoop gevestigd op een open convention:

“I mean, I’m not going to beat Romney head to head, but it’s conceivable that between Ron Paul, Rick Santorum and me, we’ll have enough delegates to have an open convention, and if we have an open convention, the truth is, nobody knows what would happen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *