Obama's eerste gaffe? GOP begroting 'sociaal Darwinisme'

De begroting van de Republikeinen verhuld volgens Obama maar nauwelijks sociaal Darwinisme. Paul Ryan diende de plannen in, Obama scheurde het gisteren tijdens een diner met journalisten en eindredacteuren van AP aan stukken. En mogelijk vergaloppeert hij zich voor het eerst. Sociaal Darwinisme is geen gelukkig frame in een politiek debat over een begroting. Ook niet in een verkiezingsjaar.

Volgens Obama gaan de voorgestelde bezuinigingen van de GOP in het Huis veel te ver. Vooral gezinnen en ouderen zullen er volgens de presidentiële analyse onder lijden. Dat is tegen de rijke, Republikeinse traditie van Dwight Eisenhouwer en Ronald Reagan. Die, stak Obama op dreef, zou deze huidige primary niet overleven. Pijnlijk, want de GOP snakt naar de tijden van de filmster-president.

Twee steken onder water: Reagan bij het grof vuil en een begroting die gestoeld lijkt op een sociaal Darwinistische ideologie. Dat laatste is ook voedingsbodem voor racistische, zelfs nazistische maatschappijvisies waarbij principes van (natuurlijke) selectie in evolutie op maatschappelijke en politieke actoren wordt toegepast. Het is, toegegeven, een uitwas van een notie over sociale verandering en geen een-op-een relatie.

Probleem is dat het sociaal-Darwinisme na nazi-Duitsland een zeer negatieve connotatie heeft gekregen. Obama’s evaluatie van Ryans begroting in deze termen, voert de spanning dus alleen maar verder op. Als Obama zo’n briljant redenaar is als wel wordt verondersteld, dan heeft hij het mogelijke effect van zijn woorden gewogen.Zijn typering van de GOP-begroting is dus niet toevallig.

Waarom nu al zo’n ongekend felle aanval?

Obama heeft tijd nodig. Tijd om zijn campagne neer te zetten, tijd om zijn boodschap aan te scherpen. En die  maakte hij gisteren ook bekend: het gaat in De Campagne (om het Witte Huis dus) om de middenklasse. En die dreigt door deze GOP-begroting te worden weggevaagd. De inkomensongelijkheid tussen Amerikaanse klassen is funest voor de groei van de economie (aldus Obama).

In this country, broad-based prosperity has never trickled down from the success of a wealthy few. It has always come from the success of a strong and growing middle class. That’s how a generation who went to college on the G.I. Bill, including my grandfather, helped build the most prosperous economy the world has ever known.

Ryan stelt in zijn plannen een bezuiniging van 5,3 biljoen voor en belastingvoordelen voor inkomens boven de 250.000 dollar per jaar. En die plannen vat Obama dus heel ondiplomatiek samen:

Disguised as a deficit reduction plan, it’s really an attempt to impose a radical vision on our country. It’s nothing but thinly veiled social Darwinism. By gutting the very things we need to grow an economy that’s built to last — education and training, research and development — it’s a prescription for decline.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *