Romney morele winnaar verkiezingsdebat

Gisteren was het laatste Republikeinse verkiezingsdebat voor de Florida primary. In deze staat is het ongekend spannend. Newt Gingrich leek na zijn overwinning in South Carolina door te stoten in Florida, maar Mitt Romney lijkt zijn opmars nu toch halt toe te hebben geroepen. Tijdens het laatste debat in South Carolina greep Gingrich definitief de macht in The Palmetto State. Zou hij hetzelfde kunnen doen in The Sunshine State?

Romney in de aanval

De voormalig Speaker was de laatste paar debatten een plaaggeest voor Mitt Romney. Big Mitt wist niet hoe om te gaan met de agressie van Gingrich. Romney werd aangevallen omdat hij zijn belastingopgave weigerde te publiceerden en omdat hij een bankrekening had op het belastingparadijs de Kaaiman Eilanden. Aan de andere kant kreeg ook Gingrich het te verduren. Hij werd vooral aangevallen op zijn werk voor Freddie Mac. Met een statistisch gelijke stand in de peilingen, zou de winnaar van dit debat zomaar ook de winnaar in Florida kunnen worden.

Mitt Romney leek te beseffen dat hij zijn debattactiek aan moet passen als hij Gingrich achter zich wil houden. Zijn antwoorden waren helder en vlot, iets wat hem in het verleden niet goed lukte. Romney besefte zich gisteren dat hij niet meer achterover kon leunen en kijken hoe de overige kandidaten elkaar afmaakten – zoals in eerdere debatten wel kon. Gisteren was het tijd om de straatvechter in hem los te laten.

De voormalig gouverneur van Massachusetts had het gisteren voorzien op Newt Gingrich. Zo viel hij de voormalig Speaker aan op zijn grote beloftes die hij maakt in elke staat die hij bezoekt.

In South Carolina, it was a new interstate highway, and dredging the port in Charleston. In New Hampshire, it was burying a power line coming in from Canada and building a new VHA hospital in New Hampshire so that people don’t have to go to Boston. This idea of going state to state and promising what people want to hear, promising billions, hundreds of billions of dollars to make people happy, that’s what got us into the trouble we’re in now. A big idea is not always a good idea.

Mitt Romney deed in het debat in Jacksonville, Florida precies hetzelfde wat Newt Gingrich tegen hem deed in Charleston, South Carolina: hij ging direct in de aanval. Newt Gingrich kon hier niet mee om gaan.

Gingrich in de touwen

Toen Newt Ginrich in december – even – de Republikeinse front runner was, ging hij zich plots anders gedragen. Hij ging van attack Newt naar presidential Newt. Ook gisteren leek hij zich niet erg druk te maken om zijn Republikeinse tegenstanders. Zijn grootste tegenstander van avond was CNN’s Wolf Blitzer. Vorige week kreeg Gingrich te maken met een stamelende John King te maken toen deze vragen stelde over de onthullingen van zijn ex-vrouw. Gisteren probeerde hij hetzelfde trucje bij Blitzer toen deze vroeg naar de aanvallen van de voormalig Speaker op Mitt Romney over zijn belastingopgave. Blitzer knipperde echter niet. Sterker nog, doordat Gingrich zijn aanval op de pers losliet, liet hij zich kwetsbaar voor een aanval van Mitt Romney. Deze wachtte geen moment.

_

Het was een desastreus begin van het debat dat Gingrich niet meer te boven kwam. Hij bleef het gehele debat passief. Zijn aanvallen kwamen niet aan en hij leek zich niet goed te hebben voorbereid. In het bovenstaande filmpje heeft Romney het bijvoorbeeld over een trustee die zijn aandelenportfolio beheert. Zijn aandelen zouden zitten in een blind trust waardoor Romney zou niet weten waar hij zijn geld in belegt. In een artikel in The Boston Globe in september stond echter dat dit helemaal niet waar is. Als de voormalig Speaker in het debat van gisteren net zo scherp zou zijn als in de debatten in South Carolina, had hij Romney direct met deze kennis om de oren geslagen. Nu lijkt hij zijn momentum te hebben verloren aan Big Mitt.

Sterk optreden Santorum goed nieuws voor Romney

De absolute winnaar van het debat van gisteren was Rick Santorum. De winnaar van de Iowa caucus had gisteren zijn pijlen gericht op Mitt Romney. Zo viel Santorum Mr. Goodhair hard aan op Romneycare.

What has happened in Massachusetts is that people are now paying the fine because health insurance is so expensive. And you have a pre-existing condition clause in yours, just like Barack Obama. So what is happening in Massachusetts, the people that Governor Romney said he wanted to go after, the people that were free-riding, free ridership has gone up five-fold in Massachusetts. Five times the rate it was before.

Romney had geen antwoord op deze aanvallen, maar hoefde dat ook niet te hebben. Mitt Romney richtte zich dit debat alleen op Newt Gingrich. Het sterke optreden van Santorum is zelfs goed nieuws voor Romney. Als Rick Santorum naar aanleiding van dit debat stemmen heeft gewonnen, zal hij deze vooral van Newt Gingrich afsnoepen.

Mitt Romney had een goede avond nodig gisteren. Dat was precies wat hij kreeg. Zelf maakte hij weinig fouten – of werd hij op deze fouten afgestraft – terwijl zijn grootste concurrent een enorme off day had. Romney lijkt het momentum te hebben herpakt, Gingrich is het in ieder geval weer kwijt. Gelukkig voor de voormalig Speaker heeft hij nog een heel weekend om zijn zwakke optreden te compenseren. De komende paar dagen zouden hierdoor zomaar eens bol kunnen staan van persoonlijke aanvallen. <<

2 thoughts on “Romney morele winnaar verkiezingsdebat

  1. Pingback: Romney morele winnaar verkiezingsdebat | VerkiezingenVS.com

  2. Voor Rick Santorum was het zonder twijfel zijn beste prestatie tot nu toe. Hij slaagde er goed in zich te profileren ten opzichte van de andere kandidaten, en het was duidelijk dat hij vooral probeert de ‘werkende klasse’ achter zich te krijgen. Na afloop van het debat vertelde Santorum dat hij in de afgelopen twee weken meer geld kreeg dan in de negen maanden daarvoor. Dat zal het gevolg zijn van acties van het partij-establisment, die in Santorum iemand zien die stemmen bij Gingrich kan weghalen. Nu het geld geen probleem meer is, zal Santorum voorlopig niet uit de race stappen.

    Romney heeft een nieuwe debate coach, en dat was te merken. Hij gaf nu antwoord op de meeste vragen. Tot voorkort gebruikte Romney vragen voornamelijk als aanleiding om over wat anders te beginnen — meestal voorafgegaan door “And by the way…” — maar nu slaagde hij er in met echte reacties te komen, die niet uit zijn script kwamen en ter plaatse werden geformuleerd. Romney is geen groot debater. Toespraken gaan hem beter af. Dat zal nog lastig worden wanneer hij later wordt geconfronteerd met de populistische propagandaretoriek van Obama.

    Gingrich zag geen kans het debat een sensationele wending te geven, en dat had hij nodig om in de buurt van Romney te komen. Romney heeft nu 8% voorsprong in de meest betrouwbare poll (Rasmussen). Hij zal in Florida winnen. Florida is een winner-take-all-staat, zodat hij alle gedelegeerden krijgt.

    Het was teleurstellend dat er geen duidelijkheid werd gegeven over de toekomst van de sociale zekerheid. Vooral in Florida, waar veel gepensioneerden wonen, is het belangrijk dat men de zorgen van senioren over Medicare en Plan D wegneemt, en duidelijk maakt dat onder een Republikeins bewind de hoogte van de AOW weer volledig wordt gecompenseerd voor kostenstijgingen. Nu hebben ouderen te maken met afnemende koopkracht en een Medicare-systeem waarvan enorme bedragen worden overgeheveld naar Obamacare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *