Positieve cijfers voor Obama

Omdat nog bekend moet worden wie in november de tegenstander van Barack Obama is, maken de verschillende peilers ook match ups in hun opiniepeilingen. In deze match ups wordt gedaan alsof de zittende president het tegen de Republikeinse tegenstanders opneemt. Vandaag publiceerde Gallup wat de resultaten van de verkiezingsstrijd zou zijn als Obama het vandaag op zou nemen tegen Mitt Romney of Newt Gingrich.

Obama vs. Gingrich

Newt Gingrich zit in een lastige situatie. Hij steeg als een raket in de peilingen, maar lijkt die steun nu langzamerhand weer te verliezen. Met de Iowa caucus over precies twee weken is het stempel loser er niet een waar een kandidaat op hoopt. Toch kwam uit de Gallup match ups goed nieuws voor Newt. In een tweestrijd met Barack Obama zijn zijn kansen iets gestegen. In de laatste peiling staat de voormalig Speaker bijna gelijk met de president. Dit is een stijging ten opzichte van de vorige match up, toen hij nog zes procent achter stond. Ondanks dat zijn steun ten opzichte van de rest van de Republikeinse kandidaten daalt, lijkt Gingrich wel steeds verkiesbaarder te worden.

Obama vs. Romney

Mitt Romney lijkt nog niet te profiteren van Gingrich’s val in de peilingen. Volgens PPP gaat alle steun die Gingrich verliest naar Ron Paul, terwijl Romney ook in de match ups met Obama niet weet te stijgen. Tegen president Obama doet Big Mitt het net zo goed als zijn (op dit moment nog) grootste tegenstander voor de Republikeinse nominatie. Dat is slecht nieuws voor iemand die blijft herhalen dat hij van alle Republikeinse kandidaten het verkiesbaarst is in de general election van 2012. In de resultaten van de peiling die Gallup gisteren naar buiten bracht, stonden beide kandidaten statistisch gelijk. Het is dan ook niet heel verrassend dat ze ook in deze peiling gelijk staan. Het kost Romney alleen wel zijn argument van verkiesbaarheid.

Goed nieuws voor Obama

Gallup keek in haar peiling ook naar de reden van kiezers om voor Gingrich/Romney te stemmen of voor Barack Obama. Uit die resultaten bleek dat de steun die Obama heeft een hele positieve is, terwijl de Republikeinen een negatieve steun hebben. Bij een match up met Romney stemt bijna veertig procent van de Obama-stemmers op de president omdat ze nu eenmaal voor hem zijn. Bij een match up tegen Gingrich stemt bijna vijfendertig procent van de Obama-stemmers om deze reden op Obama. Aan de andere kant stemmen voor zowel Big Mitt als de voormalig Speaker dertig procent van hun kiezers op hen omdat ze tegen Obama zijn. Nog geen twintig procent van de stemmers geeft bij beide kandidaten aan dat ze op hen stemmen omdat ze de Republikeinse kandidaat zijn.

Hoewel Obama een job approval heeft van slechts 42 procent, blijkt uit deze peiling dat een groot gedeelte van de kiezers niet automatisch op de Republikeinen zal stemmen. Dit ondanks dat de Republikeinse campagne al bijna een half jaar gaande is, terwijl de Obama-campagne eigenlijk nog moet beginnen. President Obama mag dan weliswaar niet heel populair zijn onder de Amerikanen, blijkbaar hebben de Republikeinse front runners hun hart nog niet kunnen stelen. Maar de belangrijkste les uit deze peiling is dat peilingen slechts peilingen zijn. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *