Gingrich's verleden onder een vergrootglas

Wie lang in de politiek zit, maakt vieze handen. Newt Gingrich is geen uitzondering. In zijn verleden kreeg hij al eens een sanctie van het Congres aan zijn broek voor een ethics violation. Nu lijkt hij echter weer in de fout te zijn gegaan.

1997

In 1997 kreeg Gingrich van het Congres een boete van driehonderdduizend dollar omdat hij onethisch gehandeld zou hebben. De Speaker had goede doelen en onderwijsorganisaties opgericht die gevrijwaard werden van belasting. Op deze manier kon hij in heel Amerika goedkoop zijn boodschap verkondigen. Het probleem is alleen dat dit soort goede doelen geen politieke boodschap mag hebben. Een van de doelen van Gingich’s organisatie was het creëren van een “new party system so we can defeat the Democratic machine and transform American society into a more productive, responsible, safe country”. Dit soort uitspraken zorgden voor een Congressioneel onderzoek en een bipartisane afkeuring. Tijdens de stemming van het Huis van Afgevaardigden over de afkeuring Gingrich’s acties stemden naast 196 Democraten ook 196 Republikeinen voor deze boete.

American Solutions

Als ambteloos burger had Newt Gingrich de laatste paar jaren meer vrijheid. In 2007 richtte hij American Solutions op met als doel in gesprek te gaan met de Amerikaanse burgers en zo oplossingen te bedenken voor Amerikaanse problemen. De eerste keer dat zij in het landelijke nieuws kwamen was in 2008 met het adagium Drill Here, Drill Now, Pay Less. De werkwijze was hetzelfde als in de jaren ’90. Door veel geld in te zamelen kon Gingrich in het hele land in beeld blijven en een speler blijven op het nationale toneel. Hij had wel een les geleerd: toen hij zich officieel kandidaat stelde voor het presidentschap verbrak hij zijn banden met de actiegroep. Dit bleek ook gelijk de doodsteek voor American Solutions. In juli 2011 ging de groep failliet.

Citizens for Responsibility and Ethics in Washington

Toch is Gingrich niet alle trucs uit het verleden kwijt. Gisteren diende de actiegroep Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) een klacht in bij de Federal Election Commission (FEC) over de verkoop van een persoonlijke mailinglijst van de kandidaat aan zijn eigen campagne. De Gingrich-campagne zou 42 duizend dollar aan Newt Gingrich betaald hebben voor de e-mailadressen van mensen die zich hadden ingeschreven voor zijn nieuwsbrief en voor de nieuwsbrief van (de boekpromotie van) zijn vrouw, zonder hiervan openheid van zaken te geven. Volgens Melanie Sloan, directeur van CREW, is het geen verrassing dat de kandidaat uit Georgia weer de fout in gaat.

Newt Gingrich will do anything to make a buck, even sell his own mailing list to his campaign.  He has a long history of playing fast and loose with ethics rules so it should surprise no one to learn he is at it again.

Newt Gingrich maakt zich geen zorgen over deze beschuldiging. In een reactie zei R.C. Hammond, woordvoerder voor de Gingrich-campagne dat alles volgens de regels gaat.

If the FEC considers the complaint, they will find that the rules are being followed and published regulations are being enforced.

De beschuldiging van CREW speelt de tegenstanders van Gingrich in de kaart. Mitt Romney, Ron Paul en Rick Santorum hebben hem in een eerder stadium al hard aangevallen over zijn fouten uit het verleden. Dit nieuws zal zijn sterke daling in de peilingen in ieder geval niet stoppen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *