Let’s Go Get Stoned!

Persoon en Beleid – daar draait het tijdens verkiezingen om. De personen krijgen genoeg aandacht, maar welke onderwerpen zouden een rol moeten spelen tijdens de honderden campagnes die worden gevoerd? Een serie over beleid – bestaand en hoognodig. AFLEVERING 1: Drugs. 

President Clinton moest zich in 1992 nog in onmogelijke bochten wringen om de waarheid te verzwijgen zonder te liegen. Ja, hij was ooit in Engeland en probeerde daar marihuana. Twee keer, zonder te inhaleren uiteraard. Daarna, we moesten hem maar op zijn blauwe ogen geloven, nooit meer gedaan. Marihuana roken zonder inhaleren is als vrijen zonder seks: Clinton kan het. Zijn vrouw zal in 2016, als ze meedoet, minder moeite hebben met een opgebiechte joint. Voor het eerst zijn meer Amerikanen namelijk voor de legalisatie van soft drugs (of, beter: marihuana) dan tegen. Tenminste: voor het eerst bij GALLUP (eerder scoorde PEW al een meer voor dan tegen en politicoloog Harry Enten (Guardian en Margin of Error) twijfelt sterk aan de cijfers zelf). Hoe dan ook: nadat eerder dit jaar Colorado en Washington softdrugs toestonden en het Ministerie van Justitie beloofde niet te zullen ingrijpen, heeft de Amerikaanse legalisatie-lobby de wind mee (zie grafiek).

Toegegeven

Drugs speelde in de campagne van 2008 en 2012 eigenlijk geen rol van betekenis. En eerder gaf Obama al toe te hebben gerookt (marihuana dat was) en gedronken. Het hielp, schreef hij over zijn ervaring in zijn biografie Dreams From My Father. In 2004 toverde Obama zelfs een gedoogvariant uit zijn mouw: pot wel de-criminaliseren, maar niet legaliseren. Niets geheimzinnigs dus bij de huidige president en met ruim eenderde van de Amerikanen ook niet iets om je voor te hoeven schamen. 38 Procent van de ondervraagden gaf ruiterlijk toe in het jaar voorafgaand aan het interview drugs te hebben gebruikt (PEW vond zelfs 48 procent). Allemaal redenen om drugs niet al te hoog op de politieke agenda te zetten.

War on Drugs

Nu wegen de recreatieve joints van ouderen natuurlijk niet op tegen de 50.000 doden die vielen in de keiharde drugoorlog aan de zuidgrens van Amerika, in Mexico. In mei dit jaar reisde Obama naar zijn ambtgenoot Peña Nieto waar hij sprak over handel, economische ontwikkeling en energie. Drugs was even geen issue. Voor de bühne, dan. Want voorstanders van liberaler drugbeleid, zoals het Marijuana Policy Project, een lobbyclub voor legalisering, waarschuwen voor een al te positieve beeldvorming omtrent Obama’s drugbeleid.

More war

Op hun blog stellen zij dat elke 47 seconde in Amerika iemand voor het bezit  van marihuana wordt gearresteerd en dat al die arrestaties meer zijn dan alle misdaden in Amerika bij elkaar. Sterker: de War on Drugs woedt voort – in Amerika en met SWAT-teams. In een kekke samenvatting wijzen zij op het groeiend budget dat Obama heeft vrijgemaakt. En daaruit blijkt dat de oorlog tegen drugs nog altijd niet voorbij is. En dus prominenter op de agenda zou moeten staan: 

Domestic law enforcement is slated to receive $9.4 billion, a $61.4 million increase from last year. The Department of Defense Domestic Counterdrug support program will get nearly $150 million this year, a $124 million increase. Over $4.5 billion will be spent on federal incarceration of drug users and distributors. In addition, the Obama administration has requested the revival of the Youth Drug Prevention Media Program with a $20 million budget. Studies have shown that this program had the opposite of the intended effect on teens, and Congress allocated no money for the program last year.

One thought on “Let’s Go Get Stoned!

  1. Pingback: ElectionDeskUSA vraagt aandacht - veel aandacht | Followed Up (VanDerLubben)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *