Na Gingrich ook Santorum dead man walking, tenzij …

John McCain heeft in ieder geval het lef wat veel Republikeinse prominenten missen. Na Newt Gingrich woensdag te hebben geadviseerd te stoppen met zijn ‘irrelevante campagne’, gunt hij nu Rick Santorum een ‘gracieuze aftocht‘. Santorum heeft een paar dagen vrij genomen na het verlies in Wisconsin en staat in de peilingen achter Romney in zijn eigen staat Pennsylvania – gehouden op 24 april. Verliezen in je eigen staat is een politieke doodskus in Amerika.

Stoppen is een optie, sleutelen aan de campagne een tweede. Aanpassen van de issues, nieuwe onderwerpen bespreekbaar maken, andere laten vallen is een optie. Gevaar van dit gesleutel is het verwijt dat Romney momenteel aan zijn kont heeft hangen – flip floppen. Anderzijds: windvanen legt de voormalige gouverneur van Massachusetts geen windeieren. Het politieke opportunisme van Romney betaalt zich uit. Alleen zijn tegenstanders hebben moeite met zijn gedraai.

Met Gingrich en Santorum op de schopstoel, wordt de vraag naar de vice-president steeds prangender. De vraag is wie Romney kiest. Hij wint weliswaar de de primary, maar hij verliest de stem onder de rechts-orthodox-christelijke partijgenoten. Santorum is de man om die activistische vleugel binnenboord te houden. En Romney heeft die vleugel hard nodig om het presidentschap binnen te slepen. Zonder hen en de onafhankelijke stem gaat hij het namelijk niet redden tegen Obama. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *