De slag om Texas

Texas is al een hele tijd een Republikeins bolwerk. Dit jaar wil Wendy Davis (Democraat) dat veranderen door de eerste Democratische gouverneur van Texas sinds 1990 te worden. Maar moeten we haar poging serieus nemen?

Conservatieve websites waarschuwen er al een tijdje voor: wat in Colorado is gebeurd en op dit moment in North Carolina en Virginia plaatsvindt (Republikeinse staten die langzaam maar zeker Democratisch worden) kan ook in het Republikeinse bastion Texas gebeuren. En als we kijken naar de Democratische kandidaat lijkt het erop dat de Republikeinse kandidaat Greg Abbott het in ieder geval op moet nemen tegen iemand wier schatkist goed gevuld is. Wendy Davis heeft sinds ze zich in oktober kandidaat heeft gesteld voor het gouverneurschap meer geld op gehaald dan de Republikein: $12,2 miljoen tegen $11,5 miljoen. Dit verschil is natuurlijk marginaal, maar het zegt veel over de fundraisingcapaciteiten van Davis.

Victory Fund

Wendy Davis kreeg eind juni vorig jaar plotseling landelijke bekendheid toen ze door middel van een 11-uur durende fillibuster een anti-abortuswet in Texas wist tegen te houden. Sindsdien werd er gespeculeerd over haar kandidatuur. Speculaties die ze in oktober 2013 wegnam door te zeggen dat ze zich kandidaat stelt voor het gouverneurschap van Texas. Een serieuze Democratische kandidatuur is de culminatie van een proces dat al enige tijd gaande was.

Naast dat ze bekendheid kreeg met haar strijd tegen strengere abortuswetgeving – een impopulair onderwerp in het conservatieve Texas – is Wendy Davis ook niet bang mensen voor het hoofd te stoten als het aankomt op fundraising. Veel van haar fondsenwerving doet ze samen met het Texas Victory Fund. Dit is een organisatie die zich inzet voor de verkiezing van LGBT-kandidaten. Ook dit valt niet altijd even goed in Texas.

Battleground Texas

Begin 2013 richtte Jeremy Bird, een belangrijke campagnemedewerker van Barack Obama, de PAC Battleground Texas op. Demografische ontwikkelingen zorgen ervoor dat er in 2020 waarschijnlijk meer latino’s dan blanken in Texas wonen. Volgens Bird moeten Democraten nu al serieus actief worden in de Lone Star State om die ontwikkeling optimaal te gebruiken. Het doel van Battleground Texas is niet om een keer de verkiezingen te winnen in Texas, het doel is om een Texas voor langere tijd tot de Democratische familie te mogen begroeten. Nu er ruim voor 2020 al een serieuze Democratische kandidaat is, wordt 2014 wel de eerste testcase voor de organisatie.

Keep Texas Red

Natuurlijk is deze poging om Texas een blauwe staat te maken niet onopgemerkt gebleven bij de Republikeinen. In september 2013 waarschuwde Senator John Cornyn – een van de senatoren die dit jaar herkozen hoopt te worden – al voor de opmars van de Democraten met een spotje en zijn website Keep Texas Red.

Het spotje liegt er niet om: een Democratische overwinning zou desastreus zijn voor de Lone Star State. Er komt een inkomstenbelasting, mensen ontvluchten de staat en het Texas Miracle zou ten einde zijn. Dat moeten we niet willen, volgens Cornyn. Vooralsnog hoeft hij zich hier ook nog niet heel veel zorgen om te maken: in de peilingen Greg Abbott een voorsprong op Wendy Davis. Maar die voorsprong is minder comfortabel dan veel Republikeinen zouden willen: Davis staat maar ongeveer tien procent achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *