Maak kans op een vorkje prikken met Barack Obama

Maak kans op een dinertje met de president – kan dat of is dat net over het randje? Hoe dan ook: Juanita (Colorado), Ken (Arizona), Casey (Minnesota) en Wendi (Indiana) doneerden wat geld op de site van de president to-re-elect en mochten aanschuiven bij de machtigste man ter wereld.

Barack Obama heeft natuurlijk een unique selling point: zijn status. Zelfs zijn felste tegenstanders zouden graag bij hem aanschuiven. Al is het alleen om hem de les te lezen. En daar zit het zwarte randje aan de actie ‘Doneer-en-maak-kans-op-een-diner-met-Barack’: die status ontleent Obama aan zijn functie als president. Dat is een rol die hij vertolkt binnen de politiek-institutionele verhoudingen van het Amerikaanse, politieke domein. Dat domein zet hij open voor winnaars van een loterij die geld overmaken voor zijn herverkiezing.

Met de rol van president komen ook presidentiële verantwoordelijkheden. Het winnen van een vorkje-prikken-met-Obama past daar natuurlijk niet bij. En hoe groot de eer om te winnen, echt gezellig is het niet. Obama’s dochters hebben al gegeten en het gezelschap is samengedreven in een verder leeg restaurant. Kunnen we allemaal zien op een filmpje dat van de bijeenkomst is gemaakt. Hebben we toch het idee dat we er allemaal een beetje bij waren. Niet dat we er iets aan zouden missen – de winnaars geven grif toe dat Obama hen zo op hun gemak wist te stellen, dat het leek alsof ze met hun buurman zaten te eten. Zo bijzonder is het dus niet. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *