Newt Gingrich is voor kinderarbeid

_

Op een bijeenkomst op de Harvard Kennedy School of Government zei Newt Gingrich maandag dat kinderen in staat moeten worden gesteld om te gaan werken. Een mogelijkheid die ze op het moment niet hebben. Vooral kinderen in arme buurten en uit arme gezinnen moeten op die manier voor een extra inkomen kunnen zorgen.

I’m not suggesting that they drop out of school and become janitors, I’m talking about working 20 hours a week and being empowered to succeed. [..] The kids would actually do work, they would have cash, they’d have pride in the schools, they’d begin the process of rising.

Gingrich bleef bij het voorbeeld van van schoolconciërge. Dit is een baan die wordt bevolkt door leden van een vakbond. Kinderconciërges zouden naast ervaring opdoen ook nog eens ..

.. be dramatically less expensive than unionized janitors.

Maar het is niet alleen een geldkwestie volgens de voormalig Speaker, het is ook een recept voor succes in de toekomst.

You go out and talk to people, as I do, you go out and talk to people who are really successful in one generation. They all started their first job between nine and 14 years of age.

Hoewel 2011 het jaar lijkt voor extreme ideeën binnen de Republikeinse partij, staat Newt Gingrich alleen in zijn strijd voor kinderarbeid. Vooralsnog in ieder geval. <<

2 thoughts on “Newt Gingrich is voor kinderarbeid

  1. Ik had het citaat meer begrepen in de zin dat een verbod op elke vorm van kinderarbeid hervormingen in de weg staan die het mogelijk maken voor scholen om leerlingen ook aan te stellen in taken. Eerlijk gezegd, vind ik dat best een sympathiek voorstel. De school is dan immers ook echt van de leerlingen zelf. Nu worden kinderen ook bij ons een bureaucratie en zorginstelling ingefietst; in het andere geval zijn kinderen (met hun ouders) eigen entrepeneurs…

    Ik begrijp best dat de HuffingtonPost/MSNBC, etc het zo willen spinnen dat Gingrich kinderarbeid wil invoeren, maar volgens mij is dat niet wat hij bedoelde.

  2. Kinderen vanaf de leeftijd van 14 jaar kunnen in de U.S. op beperkte schaal betaalde arbeid verrichten. Wat Gingrich bedoelt is dat het voor kinderen goed is om op jonge leeftijd verantwoordelijkheid te leren dragen en zich te realiseren dat men geld eerst moet verdienen voordat men het kan uitgeven. Daar is volgens mij weinig mis mee. Eens in de week kranten bezorgen of functioneren als assistent-schoolconcierge is geen uitbuiting van kinderen. Ze leren zo in ieder geval hoe men een inkomen verwerft. Ik ken wel mensen die zo begonnen zijn: opgegroeid in een ‘slechte buurt’ en met alleen een high-school-diploma zagen ze toch kans een stabiel huwlijk te sluiten, een huis te kopen en hun kinderen naar de universiteit te sturen. Daar is niets mis mee. Men kan op 14-jarige leeftijd beter krantenbezorger en padvinder zijn dan doelloos op straat rondslenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *