Romney vs. Santorum – geld vs. ethiek

Iowa, Minnesota, Colorado en Missouri – Rick Santorum schreef ze allemaal op zijn conto. De vraag is of hij daar garen bij spint. Waarschijnlijk niet. Santorums overwinningen hebben nauwelijks invloed op de nominatie straks, tijdens de Republikeinse conventie. En ook voor een signaal aan twijfelende Republikeinen die graag op de bandwagon van de oer-conservatief willen springen, missen de overwinningen body. De timing is namelijk beroerd. Over drie weken gaan we weer naar een volgende primary van enige betekenis. Tot dan kan Santorum rekenen op een duimendraaiende press pack. Samengevat:

So timing has dealt Santorum a bad hand again while the fundamentals remain unchanged: Romney has the money, campaign infrastructure and Establishment support that historically win primaries; Santorum has four wins, fewer delegates than his chief rival and a heap of bad luck.

Wie zo beredeneert, rekent echter buiten de waard. Want de afgelopen weken is niet economie hoog op de agenda komen te staan, maar politieke ethiek. Niet de vraag wie de banen schept (vooralsnog Obama, de economie trekt langzaam weer aan), maar de vraag hoe om te gaan met familieplanning, algemene dekking voor contraceptie en een getorpedeerd verbod op het homohuwelijk in Californie. En in al deze issues heeft Santorum de sterkste papieren.

Santorum viel Obama al eerder aan over de dekking van anti-conceptie in zijn volksgezondheidsplannen. Eerder nog dan de katholieke bisschoppen die eerder vorige week persoonlijk op het Witte Huis hun zorg kwamen uitspreken. Romney schaarde zich ook achter de bezwaren, maar dat was volgens Santorum ‘hypocriet’. Toen Mitt nog gouverneur van Massachusetts was, bekostigde hij nood-anti-conceptie middelen voor slachtoffers van verkrachting.

Santorum denkt dat het issue geen rol heeft gespeeld, feit is dat Romney een uiterst dubieuze track record ten aanzien van politieke ethiek heeft. De vraag is of de fundamentals van zijn campagne (geld, establishment en organisatie) opwegen tegen die van Santorum (het grote gelijk, het conservatisme en de inhoud).<<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *