Herman Cain, de kandidaat voor de mannelijke Republikein

Herman Cain is de laatste maand niet positief in het nieuws geweest. Zijn gaffes over het buitenlands beleid en de beschuldigingen aan zijn adres van seksuele intimidatie en overspel hebben zijn steun zienderogen doen verminderen. Een hele tijd was Cain – hoewel onbekend – een kandidaat met goede uitstraling. De laatste maand is deze trend echter volledig omgeslagen. In een maand tijd is de positive intensity score van de Herminator van 34 naar negen gezakt. De positive intensity score wordt het percentage Republikeinen en Republikeins stemmende independents met een erg positieve mening over de kandidaat min het percentage van deze kiezers met een erg negatieve mening over deze kandidaat (mits ze de kandidaat kennen). Overigens heeft ook Mitt Romney een positive intensity score van slechts negen.

Gallup heeft ook gekeken hoe de verhouding is onder mannen en vrouwen. Opvallend – maar misschien niet verrassend – is dat mannen een veel positiever beeld van Cain hebben dan vrouwen. Het verschil tussen positieve en negatieve gevoelens over Herman Cain is bij mannen ruim dertig procent. Bij vrouwen is dit verschil met acht procent echter een stuk kleiner. Bij alle Republikeinse kandidaten is het beeld dat mannen hebben positiever dan het beeld dat vrouwen hebben. Bij alle kandidaten, op een na. De kandidaat die het beter doet bij vrouwen dan bij mannen is niet Michelle Bachmann – de enige vrouwelijke kandidaat in het veld – maar Mitt Romney. De angry white men – die vaak als prototype van de Republikeinse man wordt gebruikt – weet Romney nog niet te raken. Hun vrouwen daarentegen wel. <<

One thought on “Herman Cain, de kandidaat voor de mannelijke Republikein

  1. Voor conservatieven maakt het allemaal niet erg veel meer uit. Het gaat er nu om de schade te beperken. Goede conservatieve kandidaten zijn er na het debacle van Herman Cain niet meer. Zowel Romney als Gingrich zijn big-government republicans, en Bachmann & Santorum hebben een probleem met ‘connecting with the American people’. Bachmann kijkt altijd als een verschrikte ree in de camera, en besluit haar verzameling one-liners veel te vaak met de gebedsmolenuitspraak dat Obama een one-term President moet blijven, terwijl Santorum doorgaans een nerveuze indruk maakt, niet erg sympathiek lijkt, en verbaal niet sterk genoeg is. Het is jammer dat Huntsman straks uitvalt, want hij leek me een redelijk goede kandidaat.

    Romney is nu de beste kandidaat. Hij maakt de meeste kans bij onafhankelijke kiezers, en heeft geen zwarte vlekken in zijn priveleven. Vrouwen vinden hem sympathiek (dat is heel belangrijk), en hij heeft zowel ervaring in het bedrijfsleven als bij de overheid. Die ziektenkostenverzekering in Massachusetts pleit juist voor Romney, vind ik. Republikeinen en conservatieven zijn wel tegen Obamacare, maar beslist niet tegen gesubsidieerde ziektenkostenverzekering voor lagere inkomens. Het is goed dat Romney voet bij stuk houdt, en dit blijft verdedigen. Romney is bovendien altijd consequent tegen amnestie voor illegalen geweest. Daarmee is hij een stuk conservatiever dan Perry en Gingrich, die op amnestie aansturen. Romney is ook een stuk sympathieker dan die twee. Perry zou ook maar eens moeten opstappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *