Gingrich na Iowa nu ook landelijk in poll-problemen

 

Newt Gingrich verliest niet alleen aanhang in een Democratische, regionale poll die ter discussie staat, ook CNN neemt de implosie van zijn campagne waar. Preciezer: Gingrich verliest ook landelijk stemmers aan Mitt Romney. Het gaat om 4 (eraf bij Newt) respectievelijk 2 procentpunten (erbij bij Mitt). Maar toch – het zou zomaar een kentering in de GOP-strijd kunnen zijn. Wederom.

Unlikey poll Iowa

Gisteren maakte PPP al bekend dat Newt Gingrich zijn voorsprong op Mitt Romney aan het verliezen was en zelfs stemmen kwijtraakten aan Ron Paul. Dat zette kwaad bloed bij Neil Stevens. De Unlikely Voter had de cijfers van PPP nog eens goed bekeken en kwam tot drie scenario’s die de ‘fouten’ in deze conclusie mogelijk konden verklaren: ‘The 2008 entrance polls are wrong. The 2012 Republican caucuses will find huge new turnout from independent voters showing up and registering Republican. The PPP poll has systemic issues and is not meaningful.’

Ondervertegenwoordigde Obama

Daarop reageerde PPP, bij monde van Tom Jensen direct. Zo unlikely was zijn poll namelijk niet. In 2008 konden onafhankelijke kiezers zowel voor de Democratische als Republikeinse partij kiezen. Nu, signaleert Jensen, is er vooral beweging bij de Republikeinse Partij. Vier jaar geleden gebeurde er iets wat nu niet gebeurt, legt Jensen geduldig uit.  Sterker: ‘If people had done their 2008 Democratic polls based on a 2004 turnout model they would have significantly under estimated Barack Obama.’ Jensen opteert dus voor de tweede verklaring van zijn fout – die dus niet zo fout blijkt te zijn.

Gingrich ook landelijk onderuit

De discussie zou interessant zijn als Gingrich elders wel goed scoort. Dan is of Iowa een afwijking van een trend, of Jensen en Stevens hebben een debat. Probleem (voor Stevens en Gingrich) is dat die negatieve trend niet alleen in Iowa door Democratische pollers is waargenomen, maar ook landelijk door CNN. Gingrich verliest het op betrouwbaarheid en eerlijkheid – slechts twaalf procent van de ondervraagden zegt die presidentiële karaktereigenschappen in hem te herkennen. En ook Gallup ziet een langzame teruggang in Gingrichs populariteit. Vanaf Sinterklaas verloor Gingrich elke dag een procentpunt.

Republican Preferences for 2012 GOP Presidential Nomination, Recent Trend for Top Three Candidates

Romney meest waarschijnlijke winnaar

Bijna veertig procent van de ondervraagden denkt dat Mitt Romney uiteindelijk de nominatie gaat winnen (ongeacht wie de ondervraagden zelf graag zien winnen). Ruim éénderde van de ondervraagden denkt dat Gingrich die nominatie binnen sleept. Alle andere kandidaten staan op grote achterstand. En Obama? Ruim tachtig procent van de Democraten ziet hem graag herkozen worden.

 

4 thoughts on “Gingrich na Iowa nu ook landelijk in poll-problemen

  1. Pingback: Gingrich's verleden onder een vergrootglas - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

  2. Pingback: Positieve cijfers voor Obama - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

  3. Het is bijzonder moeilijk te voorspellen hoe het in Iowa afloopt. Opiniepeilingen geven wel een indicatie, maar dat betekent nog niet dat mensen uiteindelijk de kandidaat zullen steunen die ze aan de opiniepeiler opgaven.

    Een caucus in Iowa wordt gehouden in een gebouw in de buurt. Iedereen kan zien wat je daar doet, en dus speelt sociale druk daar een rol. Stel nu eens dat een kiezer in Iowa graag Mitt Romney zou willen steunen omdat hij het kapsel van die kandidaat zo aantrekkelijk vindt. Tijdens de caucus ziet hij dat de meeste mensen uit zijn buurt, waaronder twee dominees, Rick Santorum blijken te steunen, omdat Santorum zo altijd ferm tekeer gaat tegen homohuwlijk, abortus en federale stem cell research. Men moet dan sterk in z’n schoenen staan om helemaal alleen, of met slechts een of twee andere caucusdeelnemers, in het rijtje van Romney te gaan staan. Er is dan altijd de verleiding om maar meteen in het rijtje van Santorum of Bachmann te gaan staan.

    De invloed van niet-Republikeinse kiezers is verwaarloosbaar klein in Iowa, maar zal wel een grote rol kunnen spelen in staten met open en semi-open primaries. In bijvoorbeeld New Hampshire, zal een niet onbelangrijk deel van de deelnemers aan de voorverkiezingen bestaan uit onafhankelijke, ongebonden kiezers. In andere staten zullen geregisteerde Democraten de uitslagen kunnen beinvloeden. Er zijn deze keer geen Democratische primaries voor de presidentsverkiezingen, en dus kunnen we weer acties verwachten als ‘Democrats for Romney’, waarmee men in 2008 in Michigan de uitslag van de Republikeinse voorverkiezingen trachtte te saboteren, omdat men dacht dat Romney toen een kansloze kandidaat was.

  4. Pingback: Gingrich vakkundig op YouTube gesloopt - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *