Economie, energie en tekorten versus middenklasse, healthcare en buitenlands beleid

Diplomatie, buitenlands beleid, de vrouwelijke kiezers, persoonlijkheid en de bonus van het Witte Huis: met Rick Santorum out of the race mag Mitt Romney op al deze punten de handschoen opnemen tegen Barack Obama. En als de Amerikaanse economie niet zo traag zou herstellen, een kansloze missie. 

In de laatste Washington Post-ABC poll scoort Obama op bijna alle punten namelijk beter dan Romney. De redactie heeft de verhaallijn dan ook al gesponnen – het is kat-in-het-bakkie voor de zittende president. Op één belangrijk onderwerp: de economie. Amerikanen vinden het onderwerp belangrijk en de manier waarop Obama ermee omgaat versus de plannen die Romney ermee heeft, houdt de gemoederen bezig. Job approval: 50 procent is tevreden. Buitenlandse zaken: 47 procent tevreden. Gaat Amerika de goede of slechte kant uit: een stijgende 33 procent. Zo bezien hoeft Obama zich nergens druk over te maken. Behlave het vertrouwen dat Amerikanen hebben in zijn aanpak van de federale tekorten (maar liefst 51 procent van de ondervraagden legt die verantwoordelijkheid liever bij Romney), energiebeleid (47 procent ziet Romney liever dan Obama) en de economie: Obama kan rekenen op 42 procent steun van de ondervraagden, Romney op 47 procent van de steun.

Economie, federale tekorten en energiebeleid – je hoeft geen raketgeleerde te zijn om daar één prachtig, overtuigend verhaal van te maken. Obama mag er het buitenlands beleid tegenover zetten, health care of de ‘bescherming van de middenklasse (wat dat ook moge betekenen) – maar dat zijn de softe onderwerpen. Het zijn de gevolgen van de orde op zaken waar het campagneteam van Romney de komende maanden gaat hameren. En dat zal hij op vriendelijke wijze moeten doen. In de poll staat hij op één onderwerp heel ver achter op Obama: 64 procent van de ondervraagden gaf toe de zittende president een zeer aardige man te vinden. Slechts 26 procent van Romneys aanhangers vinden de voormalige gouverneur van Massachusetts likable. Dat is niet bijster veel.

Ooit sloot Mitt Romney de deuren van Bain Capital – het bedrijf waarmee hij zo nadelig in het nieuws is gekomen. Het zijn, in de frame van Gingrich en Santorum, deze durfkapitalist die de Amerikaanse economie op de rand van de afgrond hebben gebracht. Sterker: Romney heeft er meer geld aan overgehouden dan hij ooit op kan maken. Zijn kapitaal heeft een wig gedreven tussen het normale volk en deze kandidaat. Maar toch: Romney riep alle medewerkers bijeen om gezamenlijk te zoeken naar de dochter van één van de medewerkers. 14 Jaar en kwijt. Het verhaal is door het campagneteam in de wereld gebracht – het is illustratief voor het gebrek aan effect. Romneys persoonlijkheid versus Obama’s economie – het wordt een lange zomer. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *