[BREEK] De Republikeinse nominatie is bekend: Santorum stopt

Zojuist gaf Rick Santorum zijn belangrijkste persconferentie van deze campagne. In Gettysburg, Pennsylvania sprak hij het verzamelde journaille toe: het is tijd om te stoppen. Dit weekend had de voormalig senator zijn campagne al – tijdelijk – gestaakt omdat zijn dochter Bella in het ziekenhuis lag. Vanochtend kwam het bericht dat Santorum zijn campagneactiviteiten vandaag weer op zou pakken. Het tegendeel is waar.

Onverwacht

Dit weekend was voor de familie Santorum een weekend van reflectie. “This was a time for prayer and thought, this past weekend, just like it was, frankly, when we decided to get into this race. Karen and I and the kids sat at the kitchen table and talked about our hopes and fears and concerns.” De beslissing van Santorum komt onverwacht vroeg, maar niet geheel onverwacht. De laatste paar weken moest de kandidaat uit Pennsylvania toezien hoe Romney staat na staat – mede door hulp van zijn Super PAC – binnenhengelde. Op avonden dat Santorum de meeste staten wist te winnen, lukte het Big Mitt elke keer om toch meer delegates op te rapen. Voor de buitenwacht was het al een tijd bekend dat Romney de Republikeinse kandidaat zou worden. Nu weten de Republikeinse kandidaten het zelf ook.

En toch komt deze beslissing onverwacht vroeg. Eind deze maand is de Pennsylvania primary. De verwachting was dat Santorum het resultaat van deze voorverkiezing af zou wachten alvorens de beslissing te nemen zich uit de race terug te trekken. In zijn thuisstaat – en in de andere drie staten waar de 24ste voorverkiezingen gehouden worden – neemt de laatste week langzaam maar zeker de kans op een goed resultaat voor Santorum af. De Romney-campagne en Romney’s Super PAC pompen miljoenen dollars in deze staten, waardoor Santorum in de peilingen in zijn thuisstaat een straatlengte achterligt op Big Mitt. Door zich nu terug te trekken en niet na een beschamend verlies in zijn thuisstaat, verlaat hij de race met opgeheven hoofd en niet vernederd. Santorum heeft een sterke campagne gevoerd en met weinig middelen alle verwachtingen overtroffen. Door zelf het einde van zijn campagne te kiezen, zal dit beeld beklijven.

Newt Gingrich & Ron Paul

Nu de voornaamste uitdager van Mitt Romney zelf tot de conclusie is gekomen dat het tijd is de stekker uit zijn campagne te trekken, is het de vraag wat Newt Gingrich en Ron Paul zullen doen. Zij staan als het gaat om gewonnen delegates mijlenver achter Rick Santorum, die op zijn beurt weer op grote afstand van Mitt Romney volgt. Romney zal zich vanaf nu volledig richten op president Obama en de general election. Voor Gingrich en Paul is er nu niets meer te winnen. Het is wachten tot dit duo zich ook terugtrekt uit de race en de GOP zich als geheel achter Romney zal scharen. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *